Bloghopper
Image default
Woningen

Met of zonder makelaar je huis verkopen?

Stel je wilt je huiseigenaar je huis verkopen en hebt een sterke voorkeur de procedure onafhankelijk, zonder verkoopmakelaar, aan te pakken. Denk hierbij aan het organiseren en leiden van bezichtigingen, de financiële kant uitstippelen en feitelijk alles om het verkoopproces soepel van A tot Z te geleiden.

Je moet er het type voor zijn

Er zijn bepaalde eigenschappen en kwaliteiten waar je als verkoper van een huis over moet beschikken. Een vereiste als je ervoor kiest om je huis zelfstandig, zonder verkoopmakelaar, op de markt te zetten.

Een van de zaken is bijvoorbeeld dat je goed met kritiek kunt omgaan. Iets anders is een zorgvuldige en accurate aanpak. Een optimistische blik omtrent cijfers en de actuele situatie op de woningmarkt is een must. Hoe praat je met je potentiële kopers? Vertel je ze te veel of misschien juist te weinig?

Weetjes omtrent de woningmarkt en verkoopkunst

Een “voorbehoud verkoop eigen woning”. Makelaarsjargon? Welnee. Een moeilijke term die een simpele boodschap dekt, namelijk dat de verkoop pas tot stand kan komen wanneer de oude woning van je potentiële koper is verkocht. En zo zijn er nog veel meer aspecten die je niet onverwachts uit te lucht moeten komen vallen. Strategisch gezien zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo kan er ook de vraag worden gesteld of het wel verstandig is een woning met “voorbehoud verkoop eigen woning” te verkopen of dat er betere opties zijn.

Een kundige verkoopmakelaar: no cure no pay!

Mocht je nu al zijn gaan twijfelen, overweeg dan een goede verkoopmakelaar. De courtages of tarieven lopen erg uiteen. Vergelijk daarom verkoopmakelaaroffertes en ontdek wat voor jou de beste deal is.
Het mooie is dat het totale tarief wordt berekend op basis van een succesvolle verkoop, no cure no pay dus. Een makelaar met ervaring kan je tot in de kleinste puntjes vertellen wat de beste strategie is voor jouw soort huis en je specifieke stad of regio. Hoe lang moet een bezichtiging duren en wat vertel je exact? Een goed voorbereide strategie zorgt er tevens voor dat je niet met een mond vol tanden komt te staan wanneer een potentiële koper is gearriveerd en met kritische vragen komt.

Het wordt vaak ook wel een life event genoemd, het kopen of verkopen van een huis. Iets wat niet met hoge frequentie in je leven voorkomt. Daarom is voorzichtigheid geboden. Een foutje kan je zomaar duizenden euro’s kosten.