Bloghopper
Image default
Aanbiedingen

Voordelen zwaartedekens

Voordelen van zwaartedekens

Veel mensen merken dat het toevoegen van een zwaartedeken aan hun slaaproutine helpt om stress te verminderen en rust te bevorderen. Op dezelfde manier als een knuffel of een baby’s swaddle, kan de zachte druk van een zwaartedeken helpen symptomen te verlichten en de slaap te verbeteren voor mensen met slapeloosheid, angst, of autisme.

Wat is een zwaartedeken?

Zwaartedekens zijn ontworpen om zwaarder te zijn dan normale dekens. Er zijn twee stijlen van zwaartedekens: gebreide en dekbed stijl. Dekbed-stijl zwaartedekens voegen gewicht met behulp van plastic of glas kralen, kogellagers, of andere zware vulling, terwijl gebreide gewichten dekens zijn geweven met behulp van dichte garen. Een zwaartedeken kan worden gebruikt op het bed, de bank, of waar u maar wilt ontspannen.

Voordelen van een zwaartedeken

Zwaartedekens zijn geïnspireerd op een therapeutische techniek die diepe druk stimulatie heet, waarbij stevige, gecontroleerde druk wordt gebruikt om een gevoel van kalmte op te wekken. Het gebruik van een zwaartedeken kan subjectieve en objectieve voordelen hebben voor de slaap.

Bieden comfort en veiligheid

Van zwaartedekens wordt gezegd dat ze op dezelfde manier werken als een strakke swaddle die pasgeborenen helpt zich knus en gezellig te voelen. Veel mensen vinden dat deze dekens hen helpen sneller in te dommelen door een gevoel van veiligheid te geven.

Vermindert stress en kalmeert angst

Een zwaartedeken kan helpen om gevoelens van stress en angst te beheersen. Aangezien stress en angst vaak de slaap verstoren, kunnen de voordelen van een zwaartedeken zich vertalen naar een betere slaap voor mensen die lijden aan stressvolle gedachten.

Verbeteren van de slaapkwaliteit

Zwaartedekens maken gebruik van diepe drukstimulatie, waarvan wordt gedacht dat het de productie van een stemmingsbevorderend hormoon (serotonine) stimuleert, het stresshormoon (cortisol) vermindert en de niveaus van melatonine verhoogt, het hormoon dat je helpt slapen. Dit kan de algehele slaapkwaliteit helpen verbeteren.

Het zenuwstelsel kalmeren

Een overactief zenuwstelsel kan leiden tot angst, hyperactiviteit, een snelle hartslag en kortademigheid, wat niet bevorderlijk is voor de slaap. Door een gelijkmatige hoeveelheid gewicht en druk over het lichaam te verdelen, kunnen zwaartedekens de vecht-of-vluchtreactie kalmeren en het ontspannende parasympatische zenuwstelsel activeren ter voorbereiding op de slaap. Hoewel veel mensen verbeteringen melden door deze populaire dekens, is er discussie over de vraag of zwaartedekens alle voordelen bieden die fabrikanten beweren. Zoals met elk product dat medische voordelen claimt, is het verstandig om voorzichtig te zijn. Iedereen die aanhoudende slaapproblemen heeft zou met een arts moeten praten, die de situatie het beste kan beoordelen en kan bepalen of een zwaartedeken een effectief onderdeel kan zijn van een uitgebreide behandelingsaanpak.

Wie kan baat hebben bij het gebruik van een verzwaarde deken?

Zwaartedekens hebben potentiële voordelen voor alle soorten slapers, vooral voor diegenen die veel stress ervaren of die bepaalde medische aandoeningen hebben. In het bijzonder kunnen zwaartedekens therapeutische voordelen bieden voor mensen met autisme, angst, depressie en attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).

zwaartedeken

 

https://slaapwetenschap.nl/slaapproblemen/