Bloghopper
Image default
Energie

Duurzame energie op de meest eigenaardige manieren

Fossiele energie besparen houdt de mensen bezig. Een thema dat op lange termijn van groot belang lijkt voor het voortbestaan van de mensheid en onze mooie planeet. We presenteren twee opmerkelijke en curieuze manieren waarop duurzame energie opgewekt kan worden.

Sommige ongelukjes zijn goud waard

Windmolenparken en zonnepanelen zijn inmiddels niet de meest innovatieve termen in de wereld van duurzame energie. Er is meer dan genoeg ruimte voor de creatieve genieën om de wereld te helpen met nieuwe innovaties en (commerciële) oplossingen op het vlak van besparing op fossiele brandstoffen. De geschiedenis heeft ons geleerd dat sommige uitvindingen worden geboren uit een probeersel met een ongelukkige afloop. Een toeval in een proces dat aanvankelijk weinig hoop op succes bood.

Zo zijn aardappelchips puur per ongeluk “uitgevonden” in het jaar 1853 door George Crum. Hij moest namelijk vaak terug naar de keuken, omdat een klant klaagde over de zachte patat. Op een gegeven moment was Crum dermate geërgerd dat hij besloot om de klant het andere overkrokante uiterste te serveren. Hij sneed de aardappeltjes in zeer dunne schijfjes en voila: de klant was (in plaats van geïrriteerd) aangenaam verrast en de chips waren uitgevonden.

Maar nu eens terug naar de vraag hoe wij onze energievoorziening op orde hebben over een jaar of tien. We zoomen in op twee unieke ontdekkingen.

Vliegers!

140 duizend olifanten op een schip, een ULCC, de grootste olietanker ter wereld… Stel je dat eens voor. Neerkomend op zo’n 550.000 ton aan gewicht. En dan nu de trick: wij willen dit monster voorttrekken met een… vlieger! Eén plus één is twee en komen wij met deze bizarre methode uit op enorme brandstofbesparing. Skysails, een Duits bedrijf met het hoofdkantoor in Hamburg, ontlast met speciale vliegers de motoren van deze gigantische olietankers. Een besparing van maar liefst vijftig procent of meer!

“Bacteriële” energie

Een specifieke bacterie, genaamd bacillus subtilis, kan door zijn dynamische aard energie opwekken. Namelijk door blootstelling aan water en het drogingsproces achter elkaar toe te passen op deze bacil. Water zorgt ervoor dat de bacterie uitzet en droogte voor een terugkeer naar de oorspronkelijke vorm. Onderzoekers hebben een experiment uitgevoerd, waarbij er een rubber onder dit proces werd geplaatst en er trillingen ontstonden, die op hun beurt stroom konden opwekken. En niet zo’n klein beetje, maar duizend maal de kracht van een menselijke spier. Concreet voorbeeld: het optillen van een personenwagen is mogelijk door circa een 500 gram van opgedroogde sporen te gebruiken.

Wat betreft jouw persoonlijke situatie, is het nu te ver gezocht om bacteriën in te zetten voor de stroomvoorziening in huis of voor je zakelijke energie. Desalniettemin valt er op gebied van duurzaamheid veel te behalen. Vergelijk eens (zakelijke) energie aanbieders en kijk welke innovaties nu reeds al geïntroduceerd zijn.

 

https://www.energie-zakelijk.nl/

Gerelateerde artikelen

Energieprijzen vergelijken en verlagen

Warmtepomp prijs

Zonnepanelen, voor een betere toekomst