Bloghopper
Image default
Financieel

Verschillende Manieren voor duurzaam inzetbaarheid

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers duurzaam inzetbaar blijven? Door hen duidelijk te maken wat je van ze verwacht, door naar ze te luisteren en hen te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling. En door ze zelf verantwoordelijk te maken voor hun eigen duurzaam inzetbaarheid. 

Het belang van duurzame inzetbaarheid

Steeds meer hoog opgeleide medewerkers beseffen hoe belangrijk het is om voortdurend nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Maar er zijn daarnaast ook veel medewerkers die weerstand voelen om in beweging te komen. Ofwel doordat ze gedemotiveerd zijn geraakt door reorganisaties en passief zijn geworden. Of doordat ze gewoon heerlijk in hun comfortzone zitten. Ze vinden hun situatie wel ‘chill’ en hebben niet onmiddellijk een reden om in beweging te komen. Totdat het te laat is en ze plotseling het gevoel krijgen in de verkeerde film terecht te zijn gekomen. Hoe krijg je medewerkers zo ver dat ze zich continu willen blijven ontwikkelen en zelf investeren in duurzame inzetbaarheid?

Mogelijkheden voor duurzaam inzetbaarheid

Er zijn organisaties die hun medewerkers verplicht stellen om elke vier tot zeven jaar, een andere rol te kiezen. Jobrotatie is inderdaad een goede manier om medewerkers te helpen om dingen op een andere manier te doen, of van een andere kant te bekijken,zo  kan duurzaam inzetbaarheid worden gemotiveerd. Een andere manier os om medewerkers te motiveren met een interessant trainingsaanbod. Vaak gecombineerd met de eis om elke twee tot drie jaar van dat aanbod gebruik te maken. Wie graag wil dat oudere medewerkers lang inzetbaar blijven, zal aan hen dezelfde opleidingsmogelijkheden moeten bieden. Ook is persoonlijke ontwikkeling van groot belang voor duurzame inzetbaarheid. Het is daarom  aan te raden het opleidingsaanbod niet te beperken tot functioneel inhoudelijke cursussen en trainingen. Maar bijvoorbeeld ook trainingen aan te bieden op het gebied van presenteren, time management, NLP of mindfullness. Dat kan ervoor zorgen dat medewerkers anders naar hun werk gaan kijken en ook over duurzaam inzetbaarheid gaan nadenken