Bloghopper
Image default
Financieel

Hoe kun je het beste aanvullend pensioen sparen?

Hoe kun je het beste aanvullend pensioen sparen? 

Goed dat je al bezig bent met het nadenken over het opbouwen van pensioen. Doordat je zelf pensioen opbouwt, kan je ervoor zorgen dat je straks dingen kan gaan doen die voorheen toen je nog werkte net kon doen. 

 

Wat is een aanvullend pensioen opbouwrekening?

Een aanvullend pensioen opbouwrekening is een geblokkeerde rekening met een variabele rente of vaste rente. Het is ook mogelijk om te beleggen, je zet dan je geld opzij voor een aanvulling op je inkomen, zoals jouw pensioen. Vijf jaar na het bereiken van je pensioen leeftijd moet je het geld wat op de opbouwrekening staat in vaste termijnen laten uitkeren. Het is mogelijk dat jouw adviseur jou hierover advies geeft. 

Pensioen sparen bij een werkgever

Een groot deel van Nederland spaart een aanvullend pensioen via zijn of haar werkgever. Het sparen van pensioen gaat meestal via een pensioenfonds of via een verzekeraar. Echter is de werkgever niet verplicht om pensioen aan te bieden, maar niet als het onder bedrijfstakpensioen valt. De hoogte van jouw premie hangt af van de pensioenregeling en de verhouding. Af en toe kan het nog wel is voorkomen dat je werkgever een deel van de pensioenpremie betaald. Voor het deel premie dat je zelf betaald, houdt de werkgever het bedrag in van jouw brutoloon, dit kun je zien als uitgesteld loon. De werkgever zorgt voor de afdracht aan het pensioenfonds of verzekeraar. Biedt jouw werkgever niet de mogelijkheid voor een aanvullend pensioen? Dan is het belangrijk dat je voor je zelf extra pensioen regelt. Als je dit niet voor jezelf regelt, zul je na het bereiken van de pensioenleeftijd alleen AOW ontvangen.

 

https://www.scildon.nl/aanvullend-pensioen/