Bloghopper
Image default
Financieel

Brokers vergelijken

Brokers vergelijken 

Wil je gaan beleggen op de beurs, dan kun je niet zonder een broker. Dat is een soort tussenpersoon die tussen jou en de beurs kan bemiddelen. Er zijn veel verschillende brokers en om te bepalen welke het meest geschikt is voor jou, zal je een aantal factoren tegen elkaar af moeten wegen. Je begint natuurlijk met het inschatten van de verwachte kosten. Deze beïnvloeden immers direct je rendement. Maar staar je niet blind op de kosten alleen. Een wat duurdere broker geeft je misschien wel zulke goede service en adviezen dat hij zijn geld dubbel en dwars waard is.

 

Transactiekosten en inleg 

Bij elke broker betaal je een bedrag per transactie. Dat noemen we de transactiekosten. Als je veel transacties verricht, zoek dan een broker die lage transactiekosten hanteert. Wanneer je niet erg vaak handelt, maar bijvoorbeeld wel prijs stelt op goede adviezen, zullen de transactiekosten voor jou minder belangrijk zijn. Ook de minimale inleg kan een struikelblok zijn. Soms is dat maar 100 euro, andere brokers vragen wel 10.000 euro.

 

Andere factoren

Verder zijn er ook grote verschillen qua service die brokers je bieden. Bij de één krijg je bijvoorbeeld toegang tot marktanalyses of je krijgt regelmatig voorstellen voor het verhandelen van aandelen. Andere geven je zelfs cursussen waarmee je je kunt bijscholen in allerlei facetten van de economie en de beurs. Tot slot moet je bij je keuze voor een broker zeker ook heel goed letten op zaken als de software waarmee je moet werken, de mogelijkheden die je geboden worden (kun je alleen handelen in aandelen of ook in zaken als opties, CFD’s et cetera). En last but not least is het altijd verstandig om in zee te gaan met een gereguleerde broker, die onder onafhankelijk toezicht staat.