Bloghopper
Image default
Financieel

Voor- en nadelen van een creditcard op een rijtje

Ben je huiverig om voor een creditcard te kiezen? Dan ben je niet de enige. Vaak hebben mensen twijfels, in verband met mogelijk bijkomende kosten. Het leek ons goed om belangrijke voor- en nadelen van creditcards voor je op een rijtje te zetten, om je een beter beeld te geven van deze betaalwijze.

Veiligheid

Het eerste voordeel van een creditcard waar we kort op inzoomen: veiligheid. Het vooroordeel dat je grotere kans loopt op fraude komt vanuit een verouderd beeld. In de jaren ‘90 bestond nog het risico dat iemand een handtekening of telefoonnummer kon inzetten ter vervalsing. De moderne creditcards beschikken, net als je pinpas, over een viercijferige beveiligingscode.
Hiernaast worden er ook apps gebruikt, waar beveiligingscodes naartoe worden verzonden bij het afrekenen, ter extra veiligheid.

Verzekering van aankopen

Een automatische verzekering van je aankoop bij het afrekenen? Dat kan met een creditcard. Als voorbeeld: indien je nieuwe videocamera een glas bier over zich heen krijgt op je vakantie, dan krijg je je aankoopbedrag terug. Uiteraard zitten er addertjes onder het gras. Verzekeringen verschillen per creditcard. Er wordt ook een eigen risico gehanteerd en een maximaal vergoedingsbedrag. 

Praktisch in het buitenland

Dat het praktisch is op reis staat buiten kijf. In de meeste andere landen is de populariteit van de creditcard vele malen groter dan in Nederland. Internationale boekingen etc. hebben vaak als enige betaalwijze de creditcard. Hiernaast is een creditcard als tweede betaalmethode altijd aan te raden, zodat je niet van je contant geld of pinpas afhankelijk hoeft te zijn. 

Leveringsgarantie

Online aankopen doen is tegenwoordig heel normaal. De vraag of je online bestelling correct wordt afgeleverd speelt helaas nog steeds regelmatig. Een bestelling met een creditcard gaat gepaard met een leveringsgarantie. Niet goed geld terug. Ook hier is ben je afhankelijk van de specifieke voorwaarden die per creditcard verschillen. Vergelijk daarom eerst grondig alle voorwaarden om te zien welke soort creditcard bij jouw behoeften past. 

Enkele nadelen van creditcards

We kunnen er helaas niet omheen dat een creditcard hogere kosten op jaarbasis met zich meebrengt. Ook wanneer de creditcard niet wordt gebruikt, dien je een vast jaarbedrag te betalen. De prijzen lopen uiteen van onder de 20 Euro tot het tienvoudige hiervan. De high-end creditcards hebben extra opties, waaronder annulerings- en reisverzekeringen. Het woord “credit”-card geeft al aan dat het om een lening gaat. Aan het einde van de maand dient het volledige bedrag terugbetaald te worden. Hiervoor dien je voldoende saldo te hebben. Mocht dat niet zo zijn kan je een creditcardlening aanvragen, echter is dit niet aan te raden in verband met hoge rente. Wisselkoersen zijn ook iets om in de gaten te houden als creditcardhouder en let op met het opnemen van contant geld: dit kun je beter doen met je reguliere pinpas omdat daar geen extra kosten bijkomen. 

Vergelijk creditcards en kijk wat voor jou handig is. Je gezonde verstand gebruiken brengt je vaak ver genoeg, waardoor je kunt profiteren van de positieve aspecten van dit middel.

https://www.geld24.nl/

Gerelateerde artikelen

Kies voor een prepaid mastercard

Brokers vergelijken

Hoe kies je de juiste verzekering