Bloghopper
Image default
Onderwijs

Welke studiekeuze maak jij?

Het maken van een studiekeuze is een belangrijke taak die iedere scholier moet doen. Voordat je dit gaat doen heb je gelukkig genoeg voorbereidingen en steun van je ouders, en docenten, waaronder de decaan. Hoewel dit voor de meeste studenten genoeg is, geldt dit niet voor iedereen. Sommige studenten hebben namelijk geen flauw idee wat ze willen studeren, terwijl de ander juist te veel ideeën heeft. In beiden gevallen is het dan handig om wat extra hulp te krijgen. Zo kan je naar een studiekeuze adviesbureau, om er achter te komen welke opleiding bij je past. Op deze manier kan je de keuze uiteindelijk veel makkelijker maken. 

Maak een beroepentest 

Een handig hulpmiddel die je kan gebruiken, is het maken van een beroepentest. Zo een test stelt je verschillende vragen waarop je eerlijk en kritisch antwoord moet geven. Aan het einde van de test komt er een resultaat uit waar in staat omschreven welke branche eventueel bij je past en welke opleiding je hiervoor moet volgen. Zo een beroepentest kan je onder andere bij studiekeuze Amsterdam maken. Hoewel er heel veel verschillende gratis testen zijn, is het verstandig om voor een professionele test te gaan. Deze zijn een stuk uitgebreider zodat je er ook daadwerkelijk wat aan hebt.  

Ga op onderzoek 

Nadat je een beroepentest hebt gemaakt kan je op onderzoek gaan. Kijk dus naar de opleidingen die je kan volgen. Welke vakken krijg je? Hoelang duurt de opleiding? Moet je stage lopen? Etc. Daarbij kan je ook eventueel contact opnemen met een student die deze opleiding volgt en daar al je vragen aan stellen. Zoek ook iemand in je omgeving die het beroep uitvoert, zodat je ook daar meer van te weten krijgt.  

Volg ook zeker een meeloopdag mee. In zo een meeloopdag kan je zelf ervaren hoe de opleiding is. 

Vergelijk verschillende studies 

Zeker als je verschillende studies op je lijstje hebt staan, is het belangrijk om ze allemaal te vergelijken. Dit kan je op volgorde doen maar ook per branche. Als je bijvoorbeeld de opleiding Psychologie, Geneeskunde, Rechten en Pedagogische wetenschappen hebt, kan je deze verdelen in verschillende categorieën. Hierdoor kom je er misschien achter dat als je de ene studie volgt, ook bepaalde vakken van de andere studie krijgt.  

 

Uiteindelijk kan je een keuze maken die voor jou het beste voelt. Onthoudt daarbij dat je altijd nog kan veranderen. Je bent nooit te oud om opnieuw te leren.  

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/