Bloghopper
Image default
Onderwijs

Hoe kan je het best een vreemde taal leren?

Het spreken van een vreemde taal kan een hoop voordelen met zich meebrengen. Zo kan het goed uitkomen voor je werk of het kan simpelweg een verrijking zijn voor je sociale leven. Het is echter niet makkelijk om een taal volledig te beheersen. Waar moet je rekening mee houden bij het leren van een vreemde taal en hoe kan je dit het beste doen? In dit artikel volgen een aantal tips waar je rekening mee kan houden. 

Zorg voor een goede motivatie 

Het leren van een vreemde taal begint bij een goede motivatie. Wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt, is het makkelijker om ergens naartoe te werken. Je moet je afvragen wat je wil kunnen als je een taal goed spreekt. Stel dat je beter wil kunnen communiceren met je collega’s op het werk, of je wil professioneler overkomen tijdens gesprekken met klanten, dan heb je een duidelijk doel voor ogen. Bepaal dit dus van tevoren, dan kan je ook ergens op terugvallen. 

 

Zorg voor ondersteuning 

Wanneer vrienden of familie weten dat je bezig bent met het leren van een vreemde taal, kan dit ook zorgen voor de benodigde externe motivatie. Veel mensen worden enthousiast van het tonen van de voortgang aan geïnteresseerden. Kijk dus vooral of dit ook voor jou zo werkt. Wanneer je een taal wil leren voor je werk, kan je dit ook laten weten aan je werkgever. In sommige gevallen willen werkgevers namelijk bijdragen aan eventuele opleidingskosten. 

 

Kies een methode die bij je past 

Er zijn verschillende manieren om een vreemde taal eigen te maken. Doe je het op de traditionele manier aan de hand van boeken, wil je meer interactiviteit aan de hand van apps of leer je het van een native speaker? Iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben. Kijk dus vooral wat bij jou past en wat voor jou het beste werkt. Houd er wel rekening mee dat er bepaalde factoren zijn die het proces kunnen versnellen. Wanneer je bijvoorbeeld uit boeken leert, is het handig om zo nu en dan ook de taal met iemand te spreken. Zo leer je meer over de uitspraak en kun je nuttige feedback krijgen. Daarnaast moet je ook voldoende tijd kunnen vrijmaken voor het leerproces. 

 

Volg een taalcursus 

Zelfstudie werkt zeker niet voor iedereen. Gelukkig zijn er taalcursussen waar je de nodige begeleiding krijgt. Voor talen die niet uit dezelfde taalfamilie komen als het Nederlands, is dat zeker een aanrader. Een docent kan je namelijk goed op weg helpen met bepaalde uitspraakmoeilijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Russisch of een cursus Koreaans. Ook kan je veel hebben aan het leren in groepsverband tijdens zo’n cursus. Naast het feit dat je van elkaar kan leren, is er namelijk ook veel leerzame interactie en je staat er niet alleen voor.