Bloghopper
Image default
Onderwijs

Dans en muziek op school: welke invloed heeft het op je leerlingen?

Bied dans en muziek op school aan, benieuwd naar het resultaat?

Kinderen dansen waarschijnlijk heel wat af op de speelplaats. Buiten school volgen ze misschien muziekles waarbij ze een instrument bespelen. Maar hoe zit het met het aanbod dans en muziek op jouw school? Vraag het aan enkele leerlingen of ze geïnteresseerd zijn in muziek activiteit op school. Het antwoord is volmondig JA. Eens je hierover je akkoord geeft, zullen ze ook niet aarzelen om je hun wensen mee te delen. Creatief omgaan met muziek, en daaraan bijvoorbeeld een dans workshop koppelen, is een echte topper! Het resultaat mag er wezen!

Dans- en muziekactiviteiten op school, welk aanbod is er?

Als je van plan bent om met je school muziekactiviteiten op het programma te zetten, dan zijn er haast geen grenzen. Er bestaan workshops ballet, Capoeira, rap, hiphop… en er bestaan workshops muziek: zelf instrumenten bouwen, jembé, cajon, DJ-technieken, lipdub… het houdt niet op. Je werkt bijvoorbeeld rond een thema: natuurbehoud, milieubeheer of bijvoorbeeld het Kerstgebeuren. Zo kun je als school telkens weer iets nieuws aanbieden en komt elk kind gegarandeerd aan bod. Het spreekt voor zich dat je eigen ideeën ook belangrijk zijn. Doe gerust voorstellen aan je externe partner die de workshops organiseert. Samen wordt er gekeken naar de mogelijkheden en wordt er ingespeeld op het specifieke karakter van je school en van de leerlingen.

Het resultaat van muziek- en dansactiviteiten op school

Wanneer leerlingen regelmatig dans- en muziekactiviteiten op school krijgen, gaan ze zelf ook nadenken over wat ze graag willen. Ze worden nog creatiever. Anderzijds worden ze met hun eigen kunnen geconfronteerd. Ze ondervinden hoe makkelijk of moeilijk het is om te dansen of muziek te maken. Daarbij ontdekken ze nieuwe muziekgenres en nieuwe dansstijlen. Ze sturen hun culturele bagage voortdurend bij. Na verloop van tijd wordt muziek en dans een belangrijk deel van hun leven. Het resultaat is dat ze muziek en dans inzetten om om te gaan met gevoelens. Muziek en dans werken ontspannend, troostend of opwekkend. Muziek en dans verrijkt hun leven. Als dit het resultaat is van de muziekactiviteiten die jij organiseert, dan slaag je toch in je opzet, niet?

https://grotebroer.com