Bloghopper
Image default
Bedrijven

Waarom studenten tegenwoordig scriptiebegeleiding inroepen.

Volgens een artikel op RTL Z zoeken steeds meer studenten externe scriptiehulp. De redenen lopen uiteen van faalangst en angst voor minpunten tot te weinig tijd bij scriptiebegeleiders.

Wij spraken met Annelies en peilde bij haar de redenen om scriptiebegeleiding in te schakelen en haar ervaring. 

 

V: Hoe ben jij op het idee gekomen om scriptiebegeleiding te nemen?

A: Ik was al meer dan een jaar bezig met mijn scriptie en liep telkens vast. Twee keer kreeg ik een andere begeleider toegewezen. Telkens gaven ze andere feedback en opmerkingen op mijn scriptie. Op een gegeven moment begon ik zoveel te twijfelen aan wat ik deed dat ik iemand nodig had die gewoon op structurele basis met mij aan de scriptie werkte. 

 

V: Hoe pakte dat uit?

A: Voor mij positief, omdat ik uiteindelijk mijn scriptie heb behaald. Ik leverde telkens een stuk bij hem in. Dat werd dan op taal, opbouw en structuur gecontroleerd. Ook voor het stukje statistische berekeningen, waar ik de meeste moeite mee had, heb ik hulp gekregen. 

 

V: Hoe verliep je oriëntatieproces?

A: Ik heb verschillende bedrijven gebeld. Bij het eerste bedrijf waar ik scriptie begeleiding, had ik een mindere ervaring. De moed zakte me al bijna tot de schoenen. Toen besloot ik het nog eenmaal te doen bij een ander bedrijf, Scriptium. Ik kreeg daar wel een goede scriptiebegeleider die mijn scriptie beter begreep. 

 

V: Zag jij ook dat anderen in je studiejaar gebruikmaakten van externe hulp?

A: Ja, twee vriendinnen van mij hadden er ook gebruik van gemaakt. Zij maakten me enthousiast daarover, en daarom heb ik zelf ook die route gevolgd. 

 

V: Waar kreeg je precies hulp bij?

A: Eigenlijk het hele traject. De feedback die ik had gekregen besloeg mijn hele scriptie. Er moest uiteindelijk flink aan worden gesleuteld. Ik heb ook spss hulp gehad, omdat ik daar de meeste moeite mee had. 

 

V: Hoe gaat jouw school om met 

A: Ik heb ze zelf niet verteld dat ik extra scriptiebegeleiding heb gekregen, maar ik heb niet de indruk dat ze daar moeilijk over zouden doen. Ik heb de scriptie volledig zelf geschreven en het onderzoek zelf gedaan. 

 

V: Hoe kijk je nu zelf tegen buitenschoolse scriptiehulp aan?

A: Eigenlijk goed. Het is een aanvulling op wat ik vanuit school kreeg. Daar kreeg ik wat algemene feedback waar ik niet altijd veel mee kon. Soms heb ik ook wat moeite met de juiste dagstructuur aanhouden, dan is het goed als iemand over je schouder meekijkt. De begeleider die ik van Scriptium kreeg was ook vriendelijk en begripvol, terwijl de begeleider van school niet flexibel was en mij geen zelfvertrouwen gaf.  

 

https://www.scriptium.nl/