Bloghopper
Image default
Beauty en verzorging

Mag je een urn in huis zetten?

Er komt een moment in het leven van iedereen waarop we geconfronteerd worden met de dood. Wanneer een dierbare overlijdt, zijn er veel belangrijke beslissingen te nemen, waaronder de keuze voor de laatste rustplaats van de overledene. Eén optie die steeds populairder wordt, is het plaatsen van een urn in huis. Maar mag je eigenlijk wel een urn in huis zetten?

 

Urn in huis zetten

In Nederland is het wettelijk toegestaan om een urn thuis te plaatsen. Er zijn geen specifieke wetten die dit verbieden. Het is echter belangrijk om te controleren of er geen lokale regels of voorschriften zijn die beperkingen opleggen aan het bewaren van as thuis. Informeer bijvoorbeeld bij de gemeente waar je woont of er specifieke richtlijnen gelden.

 

Waarom urn in huis zetten?

Het besluit om een urn in huis te plaatsen is vaak gebaseerd op emotionele en persoonlijke overwegingen. Sommige mensen vinden troost en vrede bij het hebben van de as van hun geliefde dichtbij, terwijl anderen juist liever kiezen voor een traditionele begrafenis of crematie. Het is essentieel om deze keuze te maken op basis van wat voor jou en je familie het beste voelt. Bespreek de mogelijkheid met andere nabestaanden en houd rekening met ieders gevoelens en wensen. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer, die je kan informeren over de verschillende opties.

 

Waar rekening mee houden met plaatsen urn in huis?

 Bij het plaatsen van een urn in huis zijn er enkele praktische overwegingen waar je rekening mee moet houden:

 

  • Zorg voor een geschikte plek: Kies een locatie in huis waar de urn veilig staat en waar je gemakkelijk toegang tot hebt. Dit kan bijvoorbeeld een speciale herdenkingsplek of een rustige hoek zijn.
  • Gebruik een stabiele ondergrond: Plaats de urn op een stevige ondergrond om te voorkomen dat deze per ongeluk omvalt.
  • Bescherm de urn: Overweeg het gebruik van een glazen stolp of vitrine om de urn te beschermen tegen stof, schade of ongewenste aanrakingen.
  • Wees discreet: Houd er rekening mee dat niet iedereen zich comfortabel voelt bij het zien van een urn in huis. Respecteer de gevoelens van anderen en zorg ervoor dat je dit bespreekt met eventuele bezoekers.

 

Alternatieve opties

 

Als je om welke reden dan ook besluit om geen urn in huis te plaatsen, zijn er verschillende alternatieve opties beschikbaar:

 

  • Begraafplaats: Veel mensen kiezen ervoor om de as van hun dierbare te begraven op een begraafplaats. Dit biedt een fysieke locatie waar je naartoe kunt gaan om je geliefde te herdenken.
  • Columbarium: Een columbarium is een speciale ruimte waar urnen worden bewaard. Deze kunnen zich binnen of buiten bevinden en bieden een rustige plek voor nabestaanden om naar toe te gaan.
  • Natuurbestemming: Sommige mensen hebben de wens om de as van hun dierbare in de natuur te laten rusten. Er zijn natuurbestemmingen waar dit mogelijk is, zoals natuurbegraafplaatsen of zee-urnengraven.

 

https://assieraden-shop.nl/urn-kopen