Bloghopper
Image default
Bedrijven

Zelf kalknagels behandelen: De beste producten tegen schimmelnagel

Je vraag je wellicht af: ‘hoe kan je zelf je kalknagel behandelen?’ Gelukkig zijn er verschillende producten beschikbaar die kunnen helpen bij het bestrijden van schimmelnagels. In dit artikel wordt er beschreven hoe je zelf je kalknagels kunt behandelen en de beste producten tegen schimmelnagels kunt gebruiken. We zullen je stap voor stap begeleiden bij het kiezen en toepassen van deze producten, zodat je snel van je kalknagelprobleem af kunt komen.

1. Wat zijn kalknagels?

Kalknagels, ook wel bekend als schimmelnagels of onychomycose, zijn een veelvoorkomende aandoening waarbij de nagels geïnfecteerd raken door schimmels. Deze schimmelinfectie begint meestal aan de nagelrand en verspreidt zich geleidelijk naar de rest van de nagel. Kalknagels kunnen er geelachtig, broos en verdikt uitzien.

2. Oorzaken van kalknagels

Kalknagels worden vaak veroorzaakt door schimmels die gedijen in vochtige omgevingen, zoals zwembaden, douches en kleedkamers. Andere risicofactoren zijn het dragen van strakke schoenen, beschadigde nagels en een verzwakt immuunsysteem. Het is belangrijk om de oorzaak van de kalknagelinfectie aan te pakken om een effectieve behandeling te bereiken.

3. Symptomen van kalknagels

De symptomen van kalknagels variëren, maar kunnen zijn: gele verkleuring van de nagel, verdikking van de nagel, broosheid, vervorming, loslaten van de nagel en een onaangename geur. Als je deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen om verdere verspreiding van de schimmelinfectie te voorkomen.

4. Diagnose van kalknagels

Een juiste diagnose van kalknagels kan worden gesteld door een arts of een dermatoloog. Ze zullen naar de symptomen kijken en mogelijk een monster van de geïnfecteerde nagel nemen voor laboratoriumonderzoek. Het stellen van een juiste diagnose is belangrijk om de meest geschikte behandeling te bepalen.

5. Preventieve maatregelen

Om kalknagels te voorkomen, is het essentieel om goede hygiënepraktijken te handhaven, zoals regelmatig je voeten wassen, je nagels kort houden, ademende schoenen dragen en het vermijden van vochtige omgevingen. Daarnaast is het belangrijk om je voeten goed te drogen na het wassen en te voorkomen dat je blote voeten in openbare ruimtes loopt.

 

6. Natuurlijke remedies voor kalknagels

Naast commerciële producten zijn er enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen bij de behandeling van kalknagels. Tea tree olie, appelazijn en knoflook hebben antischimmel-eigenschappen en kunnen worden gebruikt als huismiddeltjes. Het is echter belangrijk om te weten dat natuurlijke remedies mogelijk niet zo effectief zijn als medicijnen die specifiek zijn ontwikkeld voor de behandeling van kalknagels.

7. Over-the-counter producten tegen kalknagels

Er zijn verschillende over-the-counter producten beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor de behandeling van kalknagels. Deze producten bevatten vaak antischimmelmiddelen zoals miconazol, clotrimazol of terbinafine. Ze kunnen worden geleverd in de vorm van crèmes, gels, nagellak of sprays. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en de behandeling regelmatig toe te passen voor optimale resultaten.

8. Voorgeschreven medicijnen voor kalknagels

Bij ernstige of hardnekkige kalknagelinfecties kan een arts voorgeschreven medicijnen aanbevelen. Deze medicijnen, zoals orale antischimmelmiddelen, kunnen effectiever zijn dan over-the-counter producten, maar kunnen ook meer bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om met je arts te overleggen over de mogelijke risico’s en voordelen voordat je deze medicijnen gebruikt.