Bloghopper
Image default
Bedrijven

Kies je voor een elektrisch wagenparkbeheer of niet?

Als ondernemer word je voortdurend gebombardeerd met beslissingen. Sommige zijn klein en hebben weinig impact, terwijl andere je bedrijf mogelijk kunnen laten zinken of juist niet. De keuze om je wagenpark al dan niet te elektrificeren is beslist een van die vragen. Om je te helpen een beslissing te nemen, laten we eens kijken naar enkele voor- en nadelen van elektrisch wagenparkbeheer.

 

De voordelen van elektrisch wagenparkbeheer

Er zijn een paar belangrijke redenen waarom het elektrificeren van je wagenpark een goed idee kan zijn voor je bedrijf. 

 

  • Elektrische voertuigen (EV’s) zijn veel beter voor het milieu dan traditionele benzinevoertuigen. Dit is om twee redenen een belangrijke overweging. Ten eerste is het goed om te doen – als bedrijf moet je ernaar streven om je ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken. Ten tweede maken steeds meer consumenten zich zorgen over de gevolgen voor het milieu van de producten en diensten die ze kopen, dus elektrisch rijden kan je een marketing voordeel opleveren ten opzichte van je concurrentie.

 

  • Een ander voordeel van elektrisch wagenparkbeheer is dat EV’s goedkoper zijn in gebruik en onderhoud dan traditionele voertuigen. Dit is voor een groot deel te danken aan het feit dat EV’s veel minder bewegende onderdelen hebben dan voertuigen met een interne verbrandingsmotor (ICE). Dat betekent dat er minder dingen zijn die na verloop van tijd stuk kunnen gaan of vervangen moeten worden.

  • Bovendien laden EV’s tegenwoordig heel snel op, zodat je je werknemers sneller weer op weg kunt helpen. En last but not least: omdat EV’s geen uitstoot produceren, ben je niet langer onderworpen aan eisen en heffingen voor emissie heffingen. Vanaf 2025 worden er in 40 Nederlandse binnensteden emissievrije zones ingevoerd, waar je niet in mag als je een benzine of diesel bedrijfswagen rijdt. 

 

De nadelen van elektrisch wagenparkbeheer 

Natuurlijk zijn er ook enkele potentiële nadelen aan het elektrificeren van je wagenpark die je moet overwegen voordat je een beslissing neemt. 

 

  • De initiële kosten van de aanschaf van EV’s ligt hoger dan bij normale auto’s en bedrijfswagens. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de bedrijfskosten van EV’s op lange termijn lager zullen zijn dan die van benzine en dieselvoertuigen, zodat ze je op lange termijn geld kunnen besparen ondanks de hogere initiële investering.

 

  • Een ander mogelijk probleem is de afstand angst met betrekking tot de actieradius – de angst dat een EV zonder stroom komt te zitten voordat hij zijn bestemming bereikt. Dit is een terechte zorg, maar het is belangrijk te bedenken dat er voortdurend vooruitgang wordt geboekt in de batterijtechnologie, dus de afstand angst zal mettertijd waarschijnlijk steeds minder een probleem worden. Bovendien zullen de meeste bedrijven niet eisen dat hun werknemers regelmatig lange afstanden afleggen, dus de actieradius zou geen al te grote zorg moeten zijn. En als een werknemer toch gestrand is met een lege accu, zijn er nu veel bedrijven die pechhulp aanbieden voor EV’s. 

Dit zijn slechts enkele van de voor- en nadelen van elektrisch wagenparkbeheer voor bedrijven om te overwegen. Zoals je ziet zijn er voor- en nadelen, maar uiteindelijk vallen de nadelen ontzettend mee vergeleken met de voordelen. Als je erover denkt om over te stappen op een volledig elektrisch wagenpark, denken wij dat het zeker de moeite waard is.