Bloghopper
Image default
Bedrijven

Zelf varen rond Giethoorn

Giethoorn is één van de bekendste gebieden van Nederland om met een boot te varen. Het gebied is niet zozeer bedoeld om er aan sportieve evenementen op het water deel te nemen, maar om er te genieten van de schilderachtige omgeving. De beste manier om het dorp te verkennen is een Giethoorn boot huren. Daarbij kun je kiezen uit een rondvaartboot met gids en een kleine punter met een elektrische motor, die je zelf moet besturen. Met de rondvaartboot wordt een vaste route gevaren, terwijl de gids uitleg geeft over de dingen die tijdens het varen worden gezien. 

Vrijheid 

Grote gezelschappen kiezen er vaak voor om een rondvaartboot met gids te huren omdat zo’n boot meer ruimte heeft. Voor de vrijheid van een Giethoorn boat, zoals de punter in het Engels wordt genoemd, wordt door groepjes tot 8 personen gekozen. Met een punter kun je de routes volgen die met pijlen in de grachten is aangegeven. Houd er rekening mee, dat in het dorp zelf eenrichtingsverkeer geldt voor het bootverkeer. Wie de omgeving gaat verkennen kan dat volledig naar eigen inzicht doen. Je krijgt van de bootverhuurder een kaart van de waterwegen mee, zodat je niet verdwaalt. 

Bekende bezienswaardigheden 

De omgeving van Giethoorn is bijzonder gevarieerd. Voor een lange boottocht ga je in de richting van Giethoorn Noord. Het dorp zelf ziet er schilderachtig uit met zijn bruggetjes, ouderwetse woningen met rieten daken en fraai aangelegde tuinen. De natuur tijdens die boottocht is ook de moeite waard. Een andere optie die garant staat voor een dagje in de natuur is een tocht door het gehucht Dwarsgracht. Onderweg kom je veel watervogels tegen. Wie daar oog voor heeft kan prachtige planten zien. De liefhebbers van wat meer drukte kunnen naar Giethoorn Zuid gaan, met zijn vele terrasjes.