Bloghopper
Image default
Verbouwen

Woaaahhh ons eerste huis! We hebben hem eindelijk!

Zoals je misschien hebt gemerkt, is het de afgelopen maanden stil geweest op de blog. De belangrijkste reden is dat ik eerder dit jaar mijn eerste huis heb gekocht. Elk moment van onze dag wordt nu in beslag genomen door klussen in en rond ons nieuwe huis. 

Dus, eindelijk vond ik de gelegenheid om deze post te schrijven, over het kopen van een huis en de impact van de FIRE-mentaliteit op de aankoop. Niet alleen omdat het hebben van een huis een belangrijke stap is naar financiële onafhankelijkheid, maar ook omdat het maken van de beste keuzes in het aankoopproces een enorm verschil kan maken in dollars. Vandaar dat we ook beleggen in goud. En we ons gingen verdiepen in wat is forex?

Hoewel dit vooral een individueel (en niet altijd een standaard) verhaal is, hoop ik dat anderen die op zoek zijn naar huizen wat geldbesparende tips uit het artikel kunnen halen.

Fantastische kans om geld te verdienen Huurhuis te koop

Wat ik persoonlijk het belangrijkste vind aan (het streven naar) financiële onafhankelijkheid, is dat het je in staat stelt om financiële kansen met beide handen aan te grijpen.

Met een goed gevulde spaarpot kun je je baan opzeggen die saai is of teruggaan naar de universiteit en beginnen aan een nieuwe baan die je altijd al hebt willen hebben. Het geeft je de mogelijkheid om te investeren in een spannend bedrijf of om je eerste huis te verkopen.

In het voorjaar deed onze grootste kans om geld te verdienen zich voor toen onze huisbaas verklaarde dat hij van plan was ons huurhuis binnen een paar maanden te verkopen. Op dat moment hadden ze al investeerders op het huis zitten.

Om een lang verhaal kort te maken, ons gezin kreeg de kans om onze huurwoning te kopen voor een bedrag dat honderdduizenden euro’s lager lag dan de WOZ-prijs en ook nog eens minstens 20 procent lager dan de marktwaarde. Wat zijn de beste plaatsen om zo’n deal tegen te komen in de huidige huizenmarkt?

De eerste keer dat je een huis koopt is als je de eerste keer: tekenen

Het was een kans die we niet konden missen. We boden aan om te kopen en een paar dagen later was het contract rond.

We zijn zo blij dat we ons eerste huis hebben gekocht!

Optimalisering van de hypotheek

Na de ondertekening van de voorlopige overeenkomst is de volgende stap het regelen van de hypotheek. Voor velen is dit niet hun eerste keuze en zeker het meest stressvolle deel van het aankoopproces.

Dit is echter niet het geval voor mij. Met het idee van FIRE in mijn hoofd, samen met de ervaring die ik de laatste jaren heb opgedaan met belastingen en hypotheken, was ik in staat om het beste uit deze specifieke te halen.

Dat was voor mij het belangrijkste bij de keuze van de lening(verstrekker

Hypotheek

De adviseur verklaarde tijdens het gesprek dat hij de hypotheekaanvraag in slechts enkele weken kon afronden (in het volgende hoofdstuk kunt u lezen waarom we zo’n haast hadden). Een kostbare taxatie van de woning was niet nodig dankzij een modelmatige waardebepaling en hij zou geen problemen hebben met de aanvullende documenten die ik, als individuele ondernemer, moest aanleveren. Dit bespaarde mij veel tijd en ook geld. 

De interactie die we met de adviseur hadden was echter even belangrijk. Na een toelichting op onze financiële omstandigheden, kwamen we al snel uit op de voor ons meest voordelige hypotheekconstructie.

De voordeligste hypotheekstructuur heeft natuurlijk de laagste netto maandlasten en stelt ons in staat om zoveel mogelijk te besparen op onze indexfondsbeleggingen.

Hypotheken die niet aflossingsvrij zijn

De hypotheekadviseur was het meteen eens met ons idee om alle lening die we konden afsluiten versneld af te lossen. Hij verraste ons zelfs door voor te stellen om meer dan 50 procent van de aankoopprijs af te lossen op een aflossingsvrije periode. Meestal doet de bank dit niet, maar aangezien de waarde van ons huis dat we huurden veel hoger was dan de kosten om het te kopen, was het mogelijk om een uitzondering te maken.

Uiteindelijk kregen we een ongedekte hypotheek met 60 dagen aflossingsvrije periode en een annuïteitenhypotheek van 40 dagen. Beide met een vaste renteperiode van 10 jaar.

Over het niet aflossingsvrije deel van onze hypotheek moeten we 1,37 procent rente betalen. Wij komen niet in aanmerking voor renteaftrek voor de hypotheek. Wel kan dit deel van de hypotheeklening worden afgetrokken van box 3. Dit levert u elk jaar op uw belastingaangifte het voordeel van 1,40 procent op, omdat u voldoende spaargeld heeft om de vermogensrendementsheffing van de 2e schijf te voldoen.

Het is nog wel even doorsparen om hier maximaal van te kunnen profiteren, maar dat we uiteindelijk een rente betalen die netto negatief is op onze hypotheek die alleen rentegevend is.

Ook al is het mogelijk om voor een deel (of het geheel) van de schuld zonder aflossing aftrek te nemen in het eerste deel van box 3 Dit is meestal veel voordeliger dan een annuïteitenhypotheek waarin een renteaftrek voor hypotheken is opgenomen.

Bespaar geld op aankoopkosten

Als u voor het eerst een huis koopt, krijgt u te maken met allerlei verplichte kosten voor de aankoop.

https://www.financieelvrijevrouw.nl/vastgoed-beleggen/