Bloghopper
Image default
Gezondheid

Wat is fysiotherapie?

Je arts kan deze behandeling voorstellen als je een blessure of ziekte hebt gehad die het uitvoeren van dagelijkse taken bemoeilijkt.

Fysiotherapie is zorg die erop gericht is de pijn te verlichten en je te helpen beter te functioneren, te bewegen en te leven. Je kunt het nodig hebben om:

De pijn te verlichten
Beweging of vaardigheid te verbeteren
Voorkomen of herstellen van een sportblessure
Invaliditeit of een operatie te voorkomen
Te revalideren na een beroerte, ongeval, verwonding of operatie
Werken aan evenwicht om uitglijden of vallen te voorkomen
Een chronische ziekte zoals diabetes, hartkwalen of artritis te beheersen
Herstellen na je bevalling
Je darmen of blaas onder controle houden
Je aanpassen aan een kunstledemaat
Hulpmiddelen zoals een looprek of wandelstok leren gebruiken
Een spalk of brace krijgen
Mensen van alle leeftijden hebben baat bij fysiotherapie. Het kan verschillende gezondheidsproblemen behandelen.

Wat is een fysiotherapeut?
Deze gediplomeerde gezondheidswerkers volgen een specifieke opleiding in fysiotherapie zoals fysio Amsterdam or Physiotherapy Amsterdam in English. Je hoort ze misschien PT’s of fysiotherapeuten noemen.

Vanaf 2016 moet je, om in aanmerking te komen voor het nationale examen, afgestudeerd zijn aan een geaccrediteerde instelling voor hoger onderwijs met een doctor in de fysiotherapie (DPT). Er moet ook een aanvullend staatsexamen worden afgelegd om een licentie te verdienen.

Fysiotherapeuten evalueren je toestand en ontwikkelen een zorgplan dat je therapie begeleidt. Ze kunnen hands-on behandelingen uitvoeren voor je symptomen. Ze leren je ook speciale oefeningen om je te helpen beter te bewegen en te functioneren.

In de meeste staten kun je zonder verwijzing van je arts rechtstreeks naar een fysiotherapeut gaan. Of je arts kan het voorschrijven. Controleer je verzekeringspolis om te zien of je een recept nodig hebt om de kosten te dekken.

Als je een ernstige ziekte of verwonding hebt, zal een PT niet de plaats innemen van andere artsen, maar ze zullen samenwerken met je artsen en andere gezondheidswerkers om behandelingen te begeleiden. Je zult je beter voelen en de kans is groter dat je weer volledig functioneert in het behandelde gebied, en in de meeste gevallen sneller dan zonder de begeleiding van een PT.

PT’s hebben vaak assistenten. Ze zijn ook opgeleid om vele soorten fysieke behandelingen uit te voeren.