Bloghopper
Image default
Dienstverlening

Wat is Bitcoin?

Iedereen heeft onderhand wel een keer van Bitcoin gehoord, maar wat is het nou eigenlijk? Door het stijgende gebrek aan vertrouwen richting de banken na de crisis in 2008 en de flinke groei van het aantal online transacties is er vraag gekomen naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Er moest iets komen wat niet afhankelijk zou zijn van een derde partij zodat gebruikers direct met elkaar kunnen handelen met gebruikmaking van een geautomatiseerd proces, dit proces heet ook wel peer-to-peer. Voor gebruikers is Bitcoin niets meer en niets minder dan een app of programma waar je een persoonlijk Bitcoinadres krijgt en zo Bitcoins kunt ontvangen en verzenden, elke transactie die je maakt wordt geverifieerd op basis van historische transacties die allemaal zijn opgeslagen in de blockchain. Je kunt het zien als een database waarin informatie in blokken is opgeslagen en in feite betrouwbaar en moeilijk te hacken is.

 

Wat kun je met Bitcoins?

Bitcoin is dus het antwoord op de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel, maar wat kun je ermee? In tegenstelling tot een banktransactie kun je door middel van Bitcoin in realtime direct betalingen doen. Daarnaast is Bitcoin nog geen wettig betaalmiddel in Nederland, maar het is wel mogelijk om op verschillende plekken met Bitcoin te betalen. Benieuwd op welke plekken je terecht kan met Bitcoin? Lees dan verder.

Waar kun je betalen met Bitcoin?

Uiteraard is het mogelijk om met Bitcoin te betalen bij grote Amerikaanse bedrijven als Subway en Amazon, maar er zijn ook Nederlandse bedrijven en diensten die Bitcoins accepteren. Enkele ondernemers durven het echter nog niet aan om Bitcoins te accepteren, de meest voorkomende reden is door de verandering van de koers. Hiervoor zijn er wel verschillende oplossingen bedacht, zo bestaan er bijvoorbeeld diensten die Bitcoins direct automatisch omzetten naar euro’s. Op deze manier kunnen winkeliers toch bitcoin betalingen accepteren zonder een wisselende prijs, maar welke webshops, winkels en diensten accepteren Bitcoins wel in Nederland? Hieronder staan enkele opgesomd:

 

–   Thuisbezorgd.nl

–   Zalando.nl

–   Bol.com

–   KaartDirect.nl

–   BP Fragrance

–   Camperplaats Maascamp

–   Matrassen.nl

–    

Waar kun je Bitcoins kopen?

Nu het duidelijk is wat Bitcoins zijn, wat je ermee kunt en waar je ermee zou kunnen betalen is het belangrijk om te weten waar en hoe je Bitcoins kan kopen, er zijn namelijk drie verschillende manieren. Belangrijk om te weten is dat je Bitcoins in een Bitcoin wallet bewaard. Vanuit deze wallet kan bitcoins kopen, maar ook verkopen. Kies dus altijd voor een betrouwbare wallet. De misschien wel makkelijkste manier is het kopen via een online wisselkantoor, hierbij kun je op een gebruiksvriendelijke manier door bijvoorbeeld iDEAL cryptomunten kopen en verkopen. Een goedkopere manier is het kopen bij een exchange, deze ruilbeurs verkoopt zelf geen Bitcoins, maar brengt kopers en verkopers bij elkaar. Voor de laatste optie bestaan er online marktplaatsen waarbij je rechtstreeks Bitcoins kunt kopen van andere gebruikers.