Bloghopper
Image default
Bedrijven

Tips bij vacumeermachine kopen

Een vacumeermachine is een apparaat dat wordt gebruikt om voedsel in plastic zakken te verpakken en lucht uit de zakken te zuigen, waardoor de houdbaarheid van het voedsel wordt verlengd. Hierdoor kan voedsel langer vers blijven en beschermt het tegen vriesbrand en oxidatie. Daarbij wordt het ook veel gebruikt om producten vacuüm te verpakken zodat ze sousvide worden gegaard. Er zijn verschillende soorten machines te krijgen, variërend van kleine huishoudelijke apparaten tot grote commerciële machines die geschikt zijn voor grootverbruik. Bij het kiezen van het model zijn er verschillende factoren om op te letten. In dit artikel hebben we alles wat belangrijk is voor je op een rijtje gezet. Zo ontdek je vanzelf welk model het beste past

Zorg voor voldoende capaciteit

Bij een vacumeermachine is de capaciteit belangrijk omdat het bepaalt hoeveel voedsel je tegelijkertijd kunt vacumeren. Huishoudelijke modellen zijn vaak geschikt voor kleine hoeveelheden, terwijl commerciële modellen geschikt zijn voor grotere hoeveelheden. Toch hoef je niet altijd meteen te investeren in een groot model. De kleine modellen zijn prima als je bijvoorbeeld wilt experimenteren met het sousvide koken en kleine hoeveelheden wilt testen. Dan kun je daarna altijd nog overstappen op een groter apparaat. De grote apparaten kunnen ook grotere hoeveelheden tegelijkertijd vacuüm trekken.

Pompkracht van de vacumeermachine 

Elke vacumeermachine heeft een bepaalde pompkracht. De pompkracht van de vacumeermachine bepaalt hoe snel en effectief het lucht uit de zakken kan zuigen. Hoe hoger de pompkracht, hoe beter het apparaat in staat is om lucht uit de zakken te zuigen. Dat is handig als je snel wilt werken en echt goed je producten wilt bewaren. Je wilt zo min mogelijk lucht in de zak houden. Een model met een hogere pompkracht maakt dat mogelijk.

Kijk welke zakken je nodig hebt

Als je gebruik maakt van een vacumeermachine heb je ook zakken en rollen nodig. Bij sommige modellen heb je speciale zakken en rollen nodig om mee te werken. Het is belangrijk om te controleren welke zakken geschikt zijn voor de machine die je kiest. Daarbij zijn niet alle zakken geschikt voor alle functies en bevatten sommige zakken schadelijke stoffen. Als je het vacumeren gebruikt om sousvide te koken heb je zakken nodig die je kunt opwarmen en die vrij zijn schadelijke stoffen. Kijk goed op de verpakking van de zakken wat de mogelijkheden zijn.

Kies de functies van de vacumeermachine

Een vacumeermachine heeft soms automatische functies, zoals het detecteren van vocht in de zakken en het automatisch afsluiten van de machine wanneer het vacumeren is voltooid. Dan kun je met één druk op de knop je producten verpakken zonder lucht. Dat kan handig zijn als je veel en vaak het model gaat gebruiken. Let ook op het onderhoud van het apparaat. Het is belangrijk om te controleren hoe eenvoudig het apparaat te onderhouden is en of er vervangende onderdelen beschikbaar zijn indien nodig. Laat je bij vragen informeren door een expert die jou helpt om het juiste model te kiezen. Er zijn verschillende apparaten van verschillende merken op de markt.