Bloghopper
Image default
Bedrijven

Wat zijn palletwikkelaars?

Palletwikkelaars, ook wel stretchwikkelaars genoemd, zijn machines die worden gebruikt om rekfolie (stretchfolie) om pallets met goederen te wikkelen. Een palletwikkelaar automatiseert het proces van het omwikkelen van pallets, waardoor het handmatige werk aanzienlijk wordt verminderd en de efficiëntie wordt verhoogd.

Hoe werken ze?

Palletwikkelaars zijn er in verschillende soorten, zoals halfautomatische en volautomatische modellen. Over het algemeen werken ze echter volgens vergelijkbare principes:

De goederen worden op de pallet geplaatst en gepositioneerd voor transport of opslag. De pallet wordt op het draaiplateau van de wikkelaar geplaatst. De machine begint de rekfolie om de pallet heen te draaien. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het type wikkelaar – via een draaiend plateau, een roterende arm of een combinatie van beide.

De rekfolie wordt gelijkmatig om de lading gewikkeld, waarbij de spanning en het aantal wikkellagen vaak instelbaar zijn om de stabiliteit van de lading aan te passen aan de transport- of opslagvereisten. Na het voltooien van het wikkelproces wordt de pallet handmatig of automatisch van de wikkelaar verwijderd voor verdere verwerking of opslag.

Waarom zijn palletwikkelaars belangrijk?

Palletwikkelaars helpen bij het creëren van een stevige en stabiele lading, waardoor producten minder snel beschadigd raken tijdens transport of opslag. Het handmatig wikkelen van pallets is tijdrovend en arbeidsintensief. Palletwikkelaars automatiseren dit proces, waardoor bedrijven tijd en arbeid besparen. 

Door het gebruik van palletwikkelaars kan de hoeveelheid rekfolie die wordt gebruikt, beter worden gecontroleerd en verminderd, wat resulteert in lagere materiaalkosten. Het zorgvuldig omwikkelen van goederen vermindert het risico op beschadiging tijdens transport, wat de veiligheid van de producten en de werkomgeving verbetert.

Verschillende soorten palletwikkelaars

Halfautomatische palletwikkelaars vereisen handmatige interventie voor het plaatsen van de folie, maar automatiseren het wikkelproces. Volautomatische palletwikkelaars vereisen minimale menselijke tussenkomst, waarbij pallets automatisch worden geladen, gewikkeld en verwijderd.

Palletwikkelaars zijn cruciale machines in de logistieke sector vanwege hun vermogen om de efficiëntie te verhogen, kosten te verlagen en de veiligheid van goederen te waarborgen tijdens transport en opslag. Hun diverse soorten en toepassingen maken ze onmisbaar in magazijnen en distributiecentra over de hele wereld.