Opletten met vetten

In dit artikel leg ik uit waarom je voeding vetten moet bevatten. hoe je lichaam vetten gebruikt en hoe ie de hoeveelheid vetten die je dagelijks via je voeding binnenkrijgt verwerkt. Zie ik je blik al een heette wazig worden bij de gedachte aan zo iets saais’ Toch is er niets saais aan vetten. Zonder vetten kun je in vet oplosbare voedingsstoffen. zoals vitamine A. die heel belangrijk voor je ogen en ie gezichtsvermogen is niet absorberen en gebruiken. Met andere worden. als je niet <Ie hem> digde vetten binnenkrijgt, wordt je blik misschien wel voor altijd wazig reden genoeg om dit hoofdstuk te lezen

 

Feiten over vet

Vetten zijn niet populair In de afgelopen jaren kregen voedingsraten (de vetten die in voedsel zitten) de schuld van verschillende gezondheidsproblemen. van obesitas tot hartaandoeningen tot bepaalde soorten kanker. Er zijn echter niet alleen slechte berichten Vetten zijn ook goed voor je. In feite kan een gezond lichaam niet zonder vetten.

Je hebt voedingsstoffen zoals koolhydraten. eiwitten en vetten nodig om lichaamsweefsel op te bouwen en je lichaam te onderhouden Vetten uit voedsel worden gebruikt om vetweefsel op te bouwen dat

  • ‘vetcellen’ bevat waarin energie wordt opgeslagen.
  • je lichaam isoleert en verlies van lichaamswarmte in een koude omgeving voorkomt;
  • je interne organen omgeeft en beschermt wanneer je valt: b… een natuurlijk kussentje voor je huid en botten vormt,
  • je lichaam vorm geeft (denk aan borsten heupen en billen.).

 

Namen noemen

De chemische familienaam voor vetten pos, wat vet betekent. Vloeibare vetten en gerelateerde stoffen zoals cholesterolwarden oliën genoemd; vaste venen rol is lipiden. van het Griekse woord h noemen we, tja, gewoon vetten.

Dat is nog maar de helft van het verhaal. Je hebt ook voedingsvetten (waaronder het gevreesde cholesterol) nodig om:

  • vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A (dat ogen. huid en slijinvliezen beschermt) en vitamine E (dat goed voor je hart en aderen is) te gebruiken en vitamine D aan te maken onder invloed van zonlicht in de vetlaag vlak onder je huid; rei je galblaas te helpen galzuur af te scheiden, een chemische stof die ervoor zorgt dat je vetten en vetoplosbare voedingsstoffen als vitamine A, vitamine t), vitamine E en vitamine K kunt absorberen;
  • celmembrunen te onderhouden (de buitenste ‘wand’ die je lichaamsrellen bijeen houdt),
  • myeline op te bouwen. het vettige materiaal rond elke zenuwcel dat het mogelijk maakt om elektrische signalen heen en weer te sturen, zodat je kunt denken. zien, spreken, bewegen en alle andere wonderbaarlijke dingen die het menselijk lichaam doet;
  • je hersenen te onderhouden (die vol zitten met vetten als cholesterol ).
  • moleculen genaamd fosfolipiden samen te stellen, die andere moleculen naar je cellen vervoeren.
  • steroïde hormonen zoals testosteron te produceren. Voedingstechnische opmerking’ deze activiteiten zijn zo belangrijk voor je gezondheid dat je lichaam. wanneer je niet voldoende cholesterol binnen krijgt, zelf cholesterol gaat maken In feite bevindt de meeste cholesterol in je lichaam zich in je lever, die ongeveer een gram cholesterol per dag haalt uit de grondstoffen in de eiwitten, vetten en koolhydraten die je consumeert.

Krijg je minder cholesterol via je voeding binnen, dan gaat je lever meer cholesterol aanmaken. Daarom is het zo moeilijk om alleen met een dieet je cholesterolgehalte te verlagen. Sommige mensen moeten ook medicijnen nemen statine.s genaamd. die de aanmaak van cholesterol in je lever remmen. Op die manier kun je succesvol proberen af te vallen.

https://hoekaniksnelafvallenblog.wordpress.com/