Bloghopper
Image default
Bedrijven

Hoe wordt toiletpapier gemaakt?

Een product dat voorziet in een eerste levensbehoefte, we kunnen ons een leven zonder toiletpapier niet voorstellen. De gezondheidscrisis heeft het ons onlangs bewezen. Het gebruik van papier voor persoonlijke hygiëne is een idee dat in de 6e eeuw in China opgeld deed. Het was echter feitelijk pas in de 19e eeuw dat het gebruik ervan zich verspreidde, met name met de uitvinding van rollen afneembare vierkante vellen door de gebroeders Scott, oorspronkelijk uit Philadelphia. Maar hoe wordt toiletpapier geproduceerd? Het productieproces bestaat uit vijf fasen die we hier aan u uitleggen.

Keuze voor de grondstof

Toiletpapier kan worden gemaakt van hout of gerecycled papier. De bomen die het hout opleveren, komen veelal uit Scandinavië of Zuid-Amerika. Het hout wordt ontdaan van de bast en vervolgens in snippers gesneden. Het zijn de vezels van de laatste die cellulose opleveren en die worden gebruikt bij het ontwerpen van toiletpapier. Wat kringlooppapier betreft, dit wordt gesorteerd op basis van vellen die in kantoren en bedrijven worden gebruikt, en die resistenter zijn dan die van flyers of andere tijdschriften.

Productie

Nadat de grondstof is geselecteerd, wordt overgegaan tot de productie van papierpulp. Hiervoor worden de gerecyclede bladeren geplet en gemengd met water met behulp van machines die pulpers worden genoemd. De verkregen pasta wordt vervolgens gewassen en gefiltreerd om eventuele lijm-, inkt- of verfresten te verwijderen. Houtsnippers moeten een behandeling ondergaan op basis van water en chemicaliën die de cellulosevezels zullen scheiden. Deze vezels zijn van nature aan elkaar geplakt door een biomolecuul dat lignine wordt genoemd. Dit proces wordt delignificatie genoemd. Het deeg moet vervolgens worden gezeefd en gewassen. 

Het bleken is de derde stap en vereist het gebruik van chemicaliën voor beide soorten pulp. Het papier dat is gemaakt van gerecycled papier, moet een ontinktingsfase doorlopen om alle inktsporen te verwijderen. De pulp van het hout wordt gebaad in een chemische of waterstofperoxide-oplossing, om ervoor te zorgen dat de lignine volledig oplost. Inderdaad, het biomolecuul veroorzaakt na verloop van tijd vergeling van de bladeren. Toiletpapier wordt voornamelijk om esthetische redenen gewassen.

De vierde stap is het drogen van de pulp, voordat een enkele grote rol wordt gevormd. De pulp ligt dus op een bewegend doek om het af te tappen, want op dat moment bestaat de pasta voor 97% uit water. Het wordt vervolgens met behulp van cilinders platgedrukt en komt eruit als één groot en hetzelfde vel. Een nieuwe doorgang tussen walsen, deze keer verwarmd met stoom, laat de laatste sporen van vocht verdampen. Het uniforme vel wordt vervolgens op zichzelf opgerold en vormt een rol met een diameter van bijna twee meter.

Het toiletpapier afmaken

Bij het afwerken moet je eerst de gewenste dikte van het toiletpapier bepalen. Bij het maken van de rol is er maar één dikte. Om een dubbele dikte te hebben, is het voldoende om twee vellen van twee verschillende rollen over elkaar heen te leggen. Er zijn er drie nodig voor een drievoudige dikte, enzovoort. De machine die deze bewerking mogelijk maakt, is een opwikkelaar; de machine wikkelt het aantal spoelen af dat nodig is tot de gewenste dikte, om ze samen op een kartonnen kern te wikkelen. Tot slot wordt het toiletpapier voorgesneden in afneembare vellen en kunnen eventuele patronen worden bedrukt. Na het versnijden tot het klassieke formaat dat we kennen, wordt het verpakt per zes, twaalf of meer, afhankelijk van de keuze van de producent. Met name op de site van Bernard, specialist in bedrijfsbenodigdheden, vindt u een zeer gevarieerd aanbod.