Bloghopper
Image default
Bedrijven

Hoe help je een werknemer met een burn-out

Als leidinggevende is het belangrijk je werknemers goed in de gaten te houden, zeker wanneer je ze achteruit ziet gaan. Wanneer het zover is dat je medewerker een burn-out heeft kan je er niks meer aan veranderen, door dit artikel weet je wel hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Wat het beste is, is het vroegtijdig zien aankomen van een burn-out. Dit speelt mee met de duurzame inzetbaarheid. De kosten van een burn-out kunnen namelijk oplopen tot wel 10.000 euro. Het voorkomen van een burn-out kan niet worden gedaan door een leidinggevende, wel kan de leidinggevende de werknemer helpen tijdens de burn-out.

De werknemer die een burn-out krijgt is meestal die werknemer die er 200% voor gaat, niet de werknemer die er de kantjes vanaf loopt. Wanneer ze zolang sterk zijn geweest en hard hebben gewerkt komt er een breekpunt. Een burn-out krijg je niet zomaar, hier gaat veel stress aan vooraf. Na 6 maanden last te hebben van veel stress spreken we van een burn-out. Wanneer een werknemers last heeft van een burn-out zul je merken dat hij of zij moeite heeft met het afkrijgen van het werk en vaker kortaf reageert.

De klachten kunnen zeer divers zijn en daarom raden we aan om een burn out symptomen test af te nemen bij de werknemers om deze goed in de gaten te houden. Wanneer je het idee hebt dat het niet heel goed gaat met een werknemer is het belangrijk om even een gesprekje aan te gaan. De medewerker zal het aan het beginnen ontkennen omdat het moeilijk is om te beseffen. Daarom is het belangrijk het gesprek in te gaan met een nieuwsgierige houding, op deze manier kun je samen opzoek gaan naar een passende oplossing voor het probleem. Niemand wilt last hebben van de klachten van een burn-out, natuurlijk is iedereen het liefst fit en energiek.

http://www.drie60.nl