Bloghopper
Image default
Bedrijven

Het verzekeren van een boot, hoe interessant is dat?

Er is over het verzekeren van een boot door de jaren heen al ongelofelijk veel gezegd en geschreven. Met deze stelling zullen we helemaal niemand meer verbazen. Zoveel spreekt voor zich. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen die een boot gaan kopen zich toch nog altijd de vraag stellen of ze er nu goed aan doen om deze te laten verzekeren of niet. Het spreekt namelijk voor zich dat het afsluiten van een bootverzekering ook altijd bepaalde kosten met zich meebrengt. In ieder geval, overweeg jij het afsluiten van een dergelijke verzekering, maar wil je er graag nog meer over te weten komen? Dan is het doornemen van onderstaande informatie de moeite waard.

Waarom is het verzekeren van een boot aan te raden?

Het verzekeren van een boot is iets waar mensen al heel wat jaren over discussiëren. Waarom zou je er nu namelijk voor moeten kiezen om een boot te verzekeren wanneer daarvoor niet eens een wettelijke verplichting geldt? Wat dit betreft moeten we toch het één en ander even gaan verduidelijken. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat er op moment van schrijven hier in Nederland geen sprake is van een geldende wettelijke verplichting. Het is echter zeker mogelijk dat daar met het oog op de toekomst nog verandering in zal komen. Dat is bovendien niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat er in andere landen nu al zo’n verplichting geldt. 

Het verzekeren van een boot is dus niet altijd geheel vrijblijvend te noemen. In bepaalde gevallen ben je dan ook verplicht om ervoor te kiezen om een verzekering af te sluiten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je met jouw boot naar het buitenland wenst te gaan. Voor menig aantal landen waaronder bijvoorbeeld Spanje en Italië, maar ook Kroatië en Griekenlang geldt namelijk dat zij wel een wettelijke verplichting hebben. Dit is zeker en vast een punt om rekening mee te houden. 

Welke verzekeringen zijn er allemaal voor boten?

Ben je toch voorstander van het verzekeren van een boot? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat je hiervoor een keuze kan maken tussen een aantal verschillende mogelijkheden. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan de gewone WA-verzekering. Deze verzekering voor een boot zorgt ervoor dat je de schade aan derden in kan dekken. De eigen schade aan jouw eigen boot zal echter niet worden gedekt. Hier moet je wel aandachtig voor zijn. Je kan gelukkig ook kiezen voor één van de meer uitgebreide opties zoals bijvoorbeeld een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Dergelijke bootverzekeringen zijn uiteraard wel een stukje duurder. 

Let op het vaargebied van je bootverzekering!

Bij het verzekeren van een boot is het altijd van cruciaal belang om aandacht te besteden aan het vaargebied dat is gedekt. Dit omwille van meerdere redenen. In eerste instantie is het zoals eerder al aangehaald zo dat je er rekening mee moet houden dat in bepaalde landen wel degelijk een wettelijke verplichting geldt voor het afsluiten van een verzekering voor een boot. Daarnaast is het ingedekte vaargebied ook voor een groot deel bepalend voor de kostprijs die je zal moeten betalen. Dit zijn stuk voor stuk zeker belangrijke factoren om de nodige aandacht aan te besteden.