Bloghopper
Image default
Bedrijven

Hout laten bewerken met een laser

Hout is een veel gebruikte materiaal soort. Je hebt het vaak niet door, maar in heel veel producten, onderdelen en constructies wordt hout als basis gebruikt. In sommige gevallen wordt het hout als grof materiaal gebruikt, maar in steeds meer situaties wordt hout als fijn materiaal gekozen.

 

Dit komt door de technologische vooruitgang die het mogelijk maakt om hout beter en preciezer te bewerken. Zo zijn er tegenwoordig machines die hout lasergraveren mogelijk maken. Hiermee wordt het mogelijk om hout op verschillende manieren te bewerken. De laserstraal kan namelijk met grote nauwkeurigheid een klein gedeelte van het houten voorwerp verwarmen. Hierdoor is het mogelijk om zeer precies details aan te brengen op het houten voorwerp.

Welke soorten hout zijn geschikt voor bewerking?

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er vele verschillende soorten hout. De ene houtsoort is de ander niet. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen. Daarom is het handig om bij een expert te informeren welke houtsoort het meest geschikt is voor de bewerking die je voor ogen hebt. Hout lasersnijden is bijvoorbeeld in de meeste gevallen wel mogelijk. De volgende houtsoorten kunnen vaak wel worden bewerkt:

  • De meeste soorten hardhout
  • De meeste soorten MDF
  • Diverse soorten Multiplex, waardonder het populaire berken multiplex
  • Triplex en hardhouten triplex
  • Bamboe
  • Fineer
  • Kurk 

De bovenstaande houtsoorten worden veelal gebruikt voor bewerking. Het is echter ook mogelijk om andere houtsoorten als HDF, spaanplaat, balsahout en zachthout te bewerken. Informeer daarom altijd bij een expert wat de mogelijkheden zijn. 

Waarom kiezen voor lasersnijden in plaats van zagen?

Vroeger werd hout voornamelijk door middel van een zaag gevormd. Tegenwoordig wordt er veelal gebruik gemaakt van lasersnijden om hout op maat te maken. Deze techniek werkt namelijk veel efficiënter. Met behulp van een lasersnijder is het mogelijk om in relatief korte tijd veel kleine houten onderdelen te bewerken. Daarnaast neemt bij gebruik van een lasersnijder de kans op fouten flink af. Ideaal wanneer het om maatwerk gaat. Of wanneer er in korte tijd grote aantallen bewerkt moeten worden. Kortom, het bewerken van hout met een lasersnijder is vele malen efficiënter dan met een zaag.