Bloghopper
Image default
Bedrijven

Een eigen beregening aanleggen? Hier moet je aan denken

Ben je de droge zomers zat en wil je het heft in eigen handen nemen? Wil je niet langer slepen met de tuinslang of de gieter en heb je geen zin meer om je druk te maken om de weersvoorspellingen? Dan kan je een eigen beregeningsinstallatie aanleggen. Dit kan een redelijk klusje zijn, maar gelukkig zijn er genoeg partijen die je kunnen helpen. Dus, waar moet je aan denken?


Welke pomp kies je?

Een beregeningspomp is het begin van elke installatie. Deze pomp, zoals te verkrijgen bij Engeldot, pompt het water uit een natuurlijke bron, om het vervolgens door te sturen naar de overige onderdelen van de installatie. Beregeningspompen komen in allerlei soorten en maten, omdat natuurlijk niet elke installatie hetzelfde is. De ene beregeningsinstallatie is bedoeld voor een relatief kleine tuin, terwijl de andere juist een golfbaan moet bedienen, of gebruikt wordt binnen de agrarische sector. Dus welke je kiest, hangt helemaal af van de wensen die je hebt ten opzichte van je beregening. Voor het zware werk zijn er pompen die op benzine of diesel lopen, terwijl de kleinere versies dat niet nodig hebben. 

Kies de juiste leidingen en slangen

Goede slangen zijn onmisbaar voor een goede beregeningsinstallatie. Ze moeten netjes aangesloten worden op de pomp, maar het water ook probleemloos verplaatsen naar de sproeiers. Daarom komen de slangen en leidingen – net als de pompen – in een hele reeks afmetingen. Sommige slangen zijn wel honderd meter lang, terwijl anderen juist veel korter zijn. Ook qua diameters valt er veel te kiezen en alles hangt af van jouw wensen en de grootte van de beregeningsinstallatie. Ook de slangenklemmen en andere extra accessoires moeten natuurlijk goed passen bij de slang die je in gedachten hebt. Het laatste dat je wilt, is immers dat er water verloren gaat. Dat past in het geheel niet bij het duurzame karakter van de beregeningsinstallatie.

Sproeikoppen – verborgen of niet?

Sproeikoppen verdelen het water over de planten en komen eveneens in allerlei uitvoeringen. Je kan kiezen voor verstelbare koppen, draaibare koppen en koppen die het grootste deel van hun tijd onder de grond doorbrengen. Deze pop-up sproeiers komen alleen even de kop opsteken als er water gesproeid moet worden en zijn verder vrijwel onzichtbaar. Dit maakt de beregeningsinstallatie van je tuin bijzonder subtiel en goed verborgen en doet dus totaal geen afbreuk aan het uiterlijk ervan. Niet dat de normale sproeikoppen dat wel doen hoor; ook deze zijn gemaakt om zo min mogelijk op te vallen en zullen altijd subtiel vormgegeven zijn, zodat je ze eigenlijk alleen door hebt als er water uit komt.

Gebruik je een computer?

Een beregeningscomputer is helemaal van nu: het zorgt ervoor dat je installatie vrijwel volautomatisch werkt, mits je hem goed hebt ingesteld. En dat volautomatische aspect gaat vrij ver; je kan er zelfs voor zorgen dat de installatie rekening houdt met de weersvoorspellingen. Dus wanneer er regen wordt voorspeld, zorgt de computer ervoor dat er even niet gesproeid wordt. Immers; als de natuur het zelf doet, hoeft je installatie niet aan te staan. Ook kan er met deze computers rekening gehouden worden met de windrichting, zodat je planten altijd voldoende water krijgen.