Bloghopper
Image default
Bedrijven

Tips om zelfstandig te stoppen met alcohol drinken?

Niet veel verslavende middelen worden door de maatschappij geaccepteerd, maar alcohol is er een van. Vanaf het moment dat je 18 jaar bent geworden kan je praktisch bijna overal aan alcohol komen. Voor iemand die verslaafd is aan alcohol is het daarom enorm moeilijk om te stoppen met drinken. In dit artikel wat tips om zelfstandig te stoppen met alcohol drinken, mits je dat wil proberen.

Vijf tips om te minderen met drinken

  1. Niet alleen met alcohol op kan je lol hebben, maar ook zonder. Weet dat het niet raar is als jij een frisje neemt in plaats van een drankje. Maak met jezelf een afspraak en leg jezelf een grens op. Laat je niet ompraten door een van de genodigde en blijf trouw aan jezelf.
  2. Boost je ego even goed op, zodat je zelfvertrouwen hoog is ook zonder alcohol op. Men neigt namelijk sneller alcohol te gaan drinken omdat ze vaak zonder drank op minder zelfvertrouwen hebben en niks durven. 
  3. Als je een avond gaat stappen drink dan niet de hele avond alleen maar alcohol, maar wissel het af met een frisje of water. Om je hieraan te houden kan je standaard wanneer je een alcoholisch drankje besteld ook een spa blauw, een frisje of iets zonder alcohol bestellen. Je drinkt dan automatisch sneller iets zonder alcohol tussendoor, ook omdat het al voor je neus staat. 
  4. Maak er met je vrienden iets leuks van! Bedenk een leuke challenge, zodat jullie een alcoholvrije periode hebben. Bijna niemand deinst terug voor een challenge en omdat je het samen doet is het een leuker en gezelliger, maar je kan elkaar ook ondersteunen. 
  5. Tot slot wat je nog kan doen is je drank gedrag in kaart brengen, dit doe je door een overzicht te maken van wanneer je drinkt, hoeveel je drinkt en waarom je drinkt. Als dit overzicht compleet is dan heb je een duidelijk beeld wat nou de exacte reden is dat je drinkt, pas dan kan je gaan stoppen met drinken. 

Stoppen met drinken is enorm moeilijk en soms ben je al zo erg verslaafd dat minderen geen optie is, omdat je constant terugvalt in je oude patroon. Stoppen is dan de enige optie, maar hiervoor heb je de juiste begeleiding nodig. Die begeleiding kan je krijgen in een kliniek die verslavingszorg aanbiedt.