Bloghopper
Image default
Woning en Tuin

De trend van meer gras in de tuin

Weer terug van weggeweest of eigenlijk niet is het aanleggen van graszoden in de tuin. De tuindesign ontwikkelingen hebben bijna het gras uit de tuin weggejaagd bij vooral kleine woningen met een kleine tuin. Maar gras geeft toch wel het ultieme tuingevoel.

Back to nature

Niet helemaal uiteraard, maar veel tuinen zijn door de jaren heen gras vrij gemaakt omdat het eenmaal onderhevig is aan onderhoud dat meer werk nodig heeft dan welk ander item in de tuin dan ook. Te veel mensen hebben er dan ook voor gekozen om geen gras meer aan te leggen. En dat terwijl gras in de tuin een hele natuurlijke sfeer geeft.

Zeker dankzij de creatie van een urban uiterlijk hebben veel tuinen weinig groene uitstraling gekregen hierdoor en dat is jammer. Zeker tuinen in een urban omgeving en tuinen van woningen met grote gezinnen hebben dan eerder een praktisch inrichting en design gekregen. Maar dankzij het weer terugbrengen van een natuurlijke omgeving in de tuin heeft gras weer een populaire positie gekregen in de voor- en achtertuin.

We gaan steeds verder terug naar designs die ooit zo natuurlijk waren in de tuininrichting waardoor meer groen een gezonde sfeer geeft. Vooral omdat we ons meer realiseren dat een groene omgeving goed is voor de geest en de natuur een gezonde invloed heeft is het daarmee trendy om de tuin groener te maken en weer graszoden te gaan leggen. Vooral fanaten van tuinieren kunnen dit onderschrijven.

Waar moet je op letten

Gras heeft heel simpel zonlicht nodig. Hiermee zijn toch een groot aantal tuinen niet geschikt voor graszoden en is gras leggen dan ook geen optie.

Gras heeft net zo hard een vochtige omgeving nodig. Gras moet groeien en zichzelf voeden met vocht uit de grond. Dus ook tuinen die te droge grond hebben en moeilijk te bevochtigen zijn, zelfs met regen, zijn dan ook niet geschikt.

De grond moet ook bewerkbaar zijn om graszoden te leggen. Wanneer er nooit gras heeft gelegen dan moet de grond opnieuw een bemeste laag grond krijgen. Doordat veel tuinen, zeker waar nooit gras heeft gelegen, teveel uit zand bestaat moet dit gebeuren. Kleigrond daarentegen heeft dit probleem niet omdat deze grond vruchtbaar en vochtig genoeg van zichzelf is.

Let bij leggen van graszoden ook op welke delen van de tuin je gras wilt hebben. Dit kan je bepalen als onderdeel van het design en inrichting wat je voor ogen hebt maar tegelijk rekening houden met praktische maatregelen. Is bijvoorbeeld een dele van de tuin nooit beschenen met zonlicht dan ga je daar uiteraard geen gras leggen.

Wat je ook wilt doen met je tuin, gras is een item waar je goed rekening mee moet houden. Gras heeft eigenschappen waardoor die niet voor elke tuin geschikt is. Maar om dan toch je tuin groener te maken zijn er veel mogelijkheden, zo ook voor gras.

https://www.graszodenkopen.nl/