Bloghopper
Image default
Electronica en Computers

De beste OLED-TV

De beste OLED-TV

Volgens Stiftung Warentest bieden OLED-televisies het beste beeld. Alleen met OLED’s kan de hele familie genieten van schitterende kleuren en contrasten vanuit elke hoek. En de nieuwe OLED-televisies worden steeds groter. Ons TÜV-gecertificeerde consumentenportaal heeft zowel externe praktijktests als koperbeoordelingen geëvalueerd. Hieruit blijkt dat een vorig model vaak enkele honderden euro’s kan besparen.

Hoe werkt een OLED TV?

Stel je voor dat OLED’s een zelflichtend oppervlak zijn. Het is samengesteld uit verschillende organische lagen. Geselecteerde kleurstoffen worden op een gedifferentieerde manier opgewekt om ervoor te zorgen dat de afzonderlijke pixels verschillende kleuren en helderheidsniveaus bereiken.

De op koolstof gebaseerde diodes hebben een zeer minimale grootte, zodat elke pixel van een scherm uit individuele OLED’s bestaat. Afhankelijk van de toepassing kan het zijn dat ze helemaal niet gloeien of dat ze alleen gloeien.

Via een TV-aansluiting of een extern apparaat wordt de inhoud geleverd aan een OLED TV. Andere leveranciers zoals Blu-Ray-spelers, receivers, computerspelconsoles of smartphones kunnen worden aangesloten via HDMI, component of scart.

Welke soorten OLED-televisies zijn er?

OLED-televisies zijn verkrijgbaar in een brede selectie en er is voor elke behoefte iets te vinden.

Panasonic OLED-televisies ondersteunen bijvoorbeeld 4K-resolutie en HDR.

OLED-televisies zijn nog steeds vrij duur, maar deze apparaten hebben aanzienlijk sterkere hardware. Dit zijn Slimme TV’s.

Dit betekent dat deze OLED-televisies verbinding kunnen maken met het internet en apps kunnen draaien, net als een smartphone. Dit betekent dat een OLED TV bijvoorbeeld YouTube kan afspelen zonder extra apparaten.

Naast deze functionaliteit is de beeldkwaliteit aanzienlijk beter dan het LCD systeem in een OLED TV test.

In de hogere klasse zijn niet alleen verschillen in de apparatuur merkbaar. Er is geen achtergrondverlichting nodig voor de zelflichtende organische componenten. Het voordeel, de zwarte waarden blijven ongeëvenaard.

Wat de beeldschermdiagonaal betreft, kunnen geïnteresseerden zich verheugen op een rijke selectie.

Vooral de stoelafstand was een belangrijk onderwerp in de OLED TV test. Met kleinere diagonalen is het beeld altijd scherper. Op kleinere afstanden waren de afzonderlijke pixels in de praktijktest minimaal en dichter bij elkaar.

Kleine apparaten waren interessant in de OLED-TV-test voor iedereen die niet meer dan twee meter afstand op het TV-toestel heeft. Met overeenkomstige grote ruimtes en zitafstanden zijn grotere schermdiagonalen nuttig.

Kwaliteit en verwerking

Hier speelt de display een ondergeschikte rol en stuurt het zicht naar de behuizing. Er wordt veel waarde gehecht aan de edele materialen en aan een goede en robuuste afwerking met kleine tussenruimtes. Op dit gebied zorgen goede resultaten niet alleen voor een positieve uitstraling, maar produceren meestal ook een aanzienlijk langere levensduur van een OLED-televisie.

De helderheid van OLED-televisies is belangrijk. De helderheid komt niet in de buurt van de conventionele technologie en deze apparaten hebben geen hogere maximale lichtsterkte.

In een helder verlichte kamer moet elke OLED-tv op een zonnige dag in de zomer een bepaalde waarde overschrijden. Als de TV zich automatisch aanpast aan de omgeving, worden er aparte punten toegekend.

Hierdoor hoeft de gebruiker zich niet meer aan te passen en wordt de bediening over het algemeen veel eenvoudiger.

 

https://tevredenconsument.nl/elektronica/televisie-home-cinema/de-beste-oled-tv/