Bloghopper
Image default
Entertainment

Beginnen met hardlopen? Zo doe je dat

Je hebt het plan opgevat om te beginnen met hardlopen? We kunnen dit alleen maar aanmoedigen en willen je alvast veel succes en heel veel leuke loopmomenten toewensen. Graag geven we je hierna nog enkele goede en bruikbare tips mee om van het hardlopen een gezonde, sportieve een aangename hobby te maken.

Een goede voorbereiding is alles

Hoewel hardlopen op zich geen dure sport is, zouden we je toch willen aanraden je te voorzien van een degelijke sportuitrusting.
Van essentieel belang zijn uiteraard goede schoenen. Laat je hierbij bij voorkeur bijstaan door een expert die perfect weet wat voor jou de beste schoen is. Algemeen kunnen we stellen dat hardloopschoenen niet goedkoop zijn maar ze zullen je veel leed besparen de beste hardloopschoenen.

Denk hierbij maar aan blessures of een onaangenaam gevoel tijdens het hardlopen door schoenen die niet helemaal goed zitten.
Omdat we het weer niet steeds kunnen voorspellen, doe je er ook goed aan verschillende loopoutfits aan te schaffen. Zo ben je steeds beschermd tegen regen, koude, wind en dergelijke meer. Als deze zaken minder invloed op je hebben, zal je makkelijker gemotiveerd zijn om ondanks mindere weersomstandigheden toch dat loopje te gaan doen.

Een trainingsschema helpt je volhouden

Om een goed trainingsschema op te stellen zijn twee zaken belangrijk, namelijk het inschatten van je huidig niveau en het aantal trainingen die realistisch zijn voor jou. Als je je eigen kunnen overschat, loop je het risico gauw ontmoedigd te geraken en op te geven. In het andere geval zal er voor jou weinig uitdaging aan je trainingen zijn wat je ook zal ontmoedigen. Er zijn tal van schema’s online te vinden die je kunnen helpen bij het opmaken van je schema. Heb je een schema opgemaakt, leg je trainingen dan ook vast in je agenda en hou je er ook aan. Er zijn altijd wel excuses te vinden om niet te gaan hardlopen, je agenda zorgt ervoor dat je een reden hebt om het wel te doen.

Luister naar je lichaam

Een heel belangrijke raad die we je ten slotte willen meegeven, is luisteren naar je lichaam. Heb je pijn of ongemakken, ga dan niet gewoon door zonder meer. Je lichaam geeft immers aan dat ergens grenzen overschreden zijn. Uiteraard kan een zekere stijfheid optreden die volkomen normaal is, gaat het echter over pijn dan doe je er goed aan een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.