Bloghopper
Image default
Gezondheid

Acht stappen hoe u uw matras kan schoonmaken

Hoe uw matras schoon kunt maken

Het lijkt misschien niet zo, maar uw matras is een van uw belangrijkste bezittingen. Uw matras beïnvloedt uw slaap, die op zijn beurt bijna elk aspect van uw leven beïnvloedt. Een kwaliteitsmatras is ook een belangrijke investering – en een die u wilt beschermen. Als u weet hoe u een matras moet reinigen en onderhouden, krijgt u het meeste waar voor uw geld.

Als u niets doet, kan uw matras dode huidcellen, stofmijt, vuil en nog veel meer ophopen. Een regelmatige reiniging van uw matras is belangrijk om de levensduur van uw bed te verlengen en allergieën te verminderen. Daarom is matras schoonmaken heel erg belangrijk. 

Aanbevolen methodes hoe uw matras schoon kan maken:

1. Was het beddengoed

Eerst en vooral, wil je het bed volledig strippen en de lakens, kussenslopen, en dekens wassen. Controleer het label op uw kussens om te zien of ze in de wasmachine kunnen. Het beste is om beddengoed in heet water te wassen om de huisstofmijt te verwijderen, maar het is belangrijk om de aanbevolen onderhoudsinstructies te volgen om mogelijk krimpen of vervagen te voorkomen. Wij raden aan de lakens wekelijks te wassen om uw matras schoon te houden. Hoe vaak bed verschonen wordt, hoe minder uw matras vies wordt. 

2. Beoordeel de schade

De beste manier om een matras schoon te maken, hangt af van hoe vuil de matras is en welke vlekken er aanwezig zijn. De techniek voor het routinematig reinigen van een matras verschilt van de techniek die wordt gebruikt om een gemorste vlek te verwijderen. U moet uw matras goed controleren op vlekken, verkleuringen, geurtjes en andere tekenen die erop wijzen dat een bepaald gebied extra aandacht nodig heeft.

3. Benodigdheden verzamelen

Om een matras goed schoon te maken, moet u de volgende benodigdheden verzamelen:

Koud water
Baking soda
Vodden of handdoeken om schoon te maken
Een zacht, bleekvrij en ongeparfumeerd wasmiddel
Afwasmiddel of een enzymreiniger
Bij het gebruik van zeep en schoonmaakmiddelen voor uw matras is het belangrijk dat u voorzichtig bent. U wilt niets te agressiefs gebruiken dat de tere stof van uw matras kan beschadigen. Houd er ook rekening mee dat het moeilijk is om detergenten volledig uit een matras te verwijderen, dus u kunt het beste producten met een milde geur kiezen.

4. Grondig stofzuigen

Gebruik het stofferingshulpstuk van uw stofzuiger om het volledige oppervlak van de matras te reinigen. Zorg ervoor dat u de zijkanten van het bed stofzuigt om stof te verwijderen, en rek de stof uit om vuil uit de naden te verwijderen.

5. Maak schoon waar nodig

Controleer op vlekken en verkleuringen. Maak deze plekken voorzichtig schoon met de volgende methode:

Breng een kleine hoeveelheid reinigingsoplossing aan op een schone doek
Dep de vlek voorzichtig met de doek
Breng koud water aan op een andere schone doek
Dep de vlek voorzichtig met de met water doordrenkte doek
Herhaal indien nodig, tot de vlek is verwijderd
Het belangrijkste doel is om zo weinig mogelijk reinigingsmiddel te gebruiken en de matras niet te nat te maken. Breng de reinigingsoplossing nooit rechtstreeks op het bed zelf aan, maar gebruik een schone doek om de oplossing aan te brengen en te verwijderen.

Welke oplossing u het beste kunt gebruiken om vlekken te verwijderen, hangt af van het soort vlek. Voor bloed, zweet, urine en andere biologische vlekken is de beste optie meestal een commercieel enzymreinigingsmiddel. U kunt ook een mengsel van afwasmiddel en water gebruiken, waarbij u alleen het schuimige sop gebruikt dat zich bovenop de vlek vormt.

Andere soorten vlekken reageren beter op verschillende reinigingsoplossingen. Een gebruikelijke optie is het maken van een 1:1 oplossing van koud water en waterstofperoxide.

Ongeacht de gebruikte oplossing, moet de methode hetzelfde zijn. In sommige gevallen moet u meerdere oplossingen proberen om de vlek goed te verwijderen.

6. Baking Soda aanbrengen

Nadat u alle zichtbare vlekken hebt verwijderd en de matrashoes volledig hebt laten drogen, brengt u een dunne laag zuiveringszout over het gehele oppervlak van de matras aan. Baking soda helpt om vocht te absorberen en geurtjes te neutraliseren.

Als u het eenmaal hebt aangebracht, laat u het zuiveringszout ten minste een paar uur op de matras liggen. Zet, indien mogelijk, de ramen van uw slaapkamer open om de luchtstroom te bevorderen.

7. Grondig stofzuigen

Nadat u het zuiveringszout minstens een paar uur op het oppervlak van de matras heeft laten inwerken, stofzuigt u de matras met de meubelstof. Als de matras erg vuil was, kunt u stap 6 en 7 herhalen, hoewel dit in de meeste gevallen niet nodig zal zijn.

8. Omdraaien en herhalen

Keer de matras om en herhaal de stappen 4 tot en met 7. De onderkant van uw matras heeft waarschijnlijk geen zichtbare vlekken, maar er kan nog steeds veel stof, vocht en meer in zitten. Als uw matras niet opklapbaar is, kunt u de onderkant toch reinigen, maar wees voorzichtig bij het opklappen en oefen niet te veel druk op de matras uit.

Afhankelijk van het soort matrasmateriaal en de ernst van de vlekken/schade, moet u misschien problemen oplossen om uw bed goed schoon te krijgen. Als u zich afvraagt hoe u een traagschuim matras moet reinigen, is het proces grotendeels hetzelfde. Traagschuim is echter niet ontworpen om nat te worden, dus het is belangrijk om zo weinig mogelijk reinigingsmiddel te gebruiken.

cleaning

https://slaapwetenschap.nl/