Bloghopper
Image default
Gezondheid

Een holistische visie

Een holistische visie, misschien heb je er weleens van gehoord. Maar wat is dat nu eigenlijk? Eigenlijk wil dit zeggen dat je de wereld holistisch bekijkt. Dat je naar het allesomvattende kijkt als geheel in plaats van losse delen die op zichzelf staan. Het tegenovergestelde van holistisch is atomistisch. Hier wordt er vanuit gegaan dat alles kan worden opgedeelt in aparte delen die niets met elkaar te maken hebben. Meestal wordt het gebruikt rondom gezondheid, maar je kunt eigenlijk naar alles wat je maar kunt bedenken holistisch kijken. Dat betekent dat je ervan uitgaat dat alles met elkaar verbonden is, samenhangt en één systeem vormt. Hierdoor kunnen fysieke symptomen verklaart worden vanuit de kern, maar bijvoorbeeld ook bepaalde natuurverschijnselen. Het Griekse woord Holos betekent ‘geheel’. Hier stamt het woord holisme vanaf. Een holistische visie kan worden gezien als een bepaalde manier om de wereld te interpreteren en te proberen te verklaren.

Actie reactie

Wanneer alles met elkaar verbonden is en in één systeem samenhangt, heeft iedere actie dus ook een gevolg. Wanneer je bijvoorbeeld een emotionele achtbaan ervaart doordat er iets heel heftigs gebeurd in je leven, dan beïnvloedt dat volgens een holistische visie ook je fysieke gesteldheid en heeft het zelfs consequenties op energetisch en spiritueel niveau. Dit betekent ook dat je als gevolg een fysiek ongemak kunt ontwikkelen, waarvan de oorzaak dus psychisch is. Een holistische visie ontwikkelen kan uitdagend zijn voor mensen uit westerse culturen. Deze culturen zijn namelijk niet gewend om holistisch te kijken. Wanneer je geïnteresseerd bent in meer over holisme leren, is het een goed idee om een opleiding te volgen.

Holistische visie ontwikkelen

Zoals gezegd, moeten veel mensen uit westerse culturen heel anders leren kennen. De oude zienswijze moet losgelaten worden, zodat er ruimte komt voor een nieuwe manier van naar de wereld (en verder) kijken. ZoMa opleidingen is een voorbeeld van een opleidingsinstituut die je hiermee kan helpen. Het kan zijn dat je je voor het eerst in de holistische visie gaat verdiepen. Dan kan een opleiding misschien een stapje te ver zijn. Wanneer je je eerst eens wat meer wilt oriënteren op welke mogelijkheden er zijn, zijn de cursussen een beter idee. Er is een heel breed aanbod, waardoor er voor ieder iets tussenzit wat interessant is. Bijvoorbeeld een cursus over eten, opvoeden, werk-privé balans et cetera. Maar je kunt ook terecht voor een cursus Reiki. Neem eens een kijkje en verdiep je in een nieuwe visie!