Bloghopper
Image default
Bedrijven

Bedrijf verkopen, goed plan of niet?

Een bedrijf verkopen, wat komt daar nou bij kijken? Een bedrijf verkopen kan aan personeel zijn, familie of gewoon een andere vreemde partij.

Wat te doen?

Je kan een stappenplan op laten stellen. Hierin verwerkt u informatie over uw bedrijf en waarde van het pand. Ook kunt u er een plan van aanpak in verwerken. Zoals: hoe gaat u kopers werven en hoe verzorgt u de kennismakingsgesprekken?

Wanneer verkoopt u een bedrijf?

U kunt een bedrijf verkopen wanneer u een bod krijgt van een andere partij. Of uw bedrijf is al jaren een goed winstgevend bedrijf en u bent daarom geliefd voor poteniele kopers.

Aan wie verkoopt u het bedrijf?

U kunt een bedrijf verkopen aan personeel, managers binnen het bedrijf, managers buiten het bedrijf of aan familie. Wanneer u uw bedrijf verkoopt aan familie komen hier ook emotionele aspecten bij kijken. Wanneer u het bedrijf verkoopt aan familie, kunt u kiezen voor de earn out regeling. Familie hoeft dan niet in één keer het hele bedrag te betalen.

Hoe bepaalt u de waarde?

Waarde bepalen van uw eigen bedrijf moet u niet zelf doen. U kunt de waarde van het pand laten doen doormiddel van een taxatie. Dit doet een makelaar. Daarna zijn er nog diverse formules die de waarde van het bedrijf bepalen. Zo is er bijvoorbeeld de vuistregel. Dit is een globale schattig die zegt dat de waarde van een bedrijf 4 tot 6 maal de jaarwinst is.

Verschillende verkoop

U kunt uw bedrijf op verschillende manieren verkopen. U kunt uw bedrijf gedeeltelijk verkopen als uw bijvoorbeeld dochterondernemingen bezit. Losse onderdelen verkopen, levert uiteindelijk meer op. Ook kunt u ervoor kiezen om aandelen te verkopen. Dit kan alleen wanneer uw bedrijf een BV is. Wanneer uw bedrijfspand te duur wordt in bijvoorbeeld onderhoud, kunt u ervoor kiezen om het pand te verkopen en terug te huren. U heeft dan maandelijks dezelfde kosten. Indien er iets mis is met het pand komt dat in verrekening bij de verhuurder. Over het algemeen is het inwinnen van juridisch advies geen onverstandig idee. Bijvoorbeeld om te kijken of u personeel mee over moet nemen en hoe het zit met het intellectueel eigendom.

http://www.managementbuyout.nl/bedrijf-verkopen

Gerelateerde artikelen

De oorzaken van een depressie

Bent u opzoek naar een kapsalon in Delft?

Op vakantie naar Spanje