Bloghopper
Image default
Energie

Wat is een zonnepanelen omvormer?

Wie zonnepanelen heeft, moet ook een omvormer hebben. Zonder omvormer kan de energie die zonnepanelen opleveren niet worden gebruikt in huis. In dit artikel wordt besproken wat is omvormer is, hoe het werk en welke twee soorten er zijn.

Werking

Een omvormer is simpelweg een apparaat dat wisselstroom omzet in gelijkstroom. De zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom op, alleen kan je dit type stroom niet in huis gebruiken. Apparaten in woningen hebben namelijk wisselstroom nodig. Dit is dus waarom een omvormer nodig is: de opgewekte energie moet omgevormd worden, om het te kunnen gebruiken in huis.

Soorten omvormers

Er zijn twee soorten omvormers: string-omvormers en micro-omvormers. Welk type omvormer je nodig hebt, hangt af van je zonnepanelen en de ligging van het dak.

String-omvormer

Vaak worden zonnepanelen in setjes van 5 of meer panelen aan elkaar gekoppeld, aan de hand van een ‘string’. De hoeveelheid gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken, wordt gemeten aan de hand van het slechtst presterende paneel. Over het algemeen presteren alle panelen op een dak ongeveer hetzelfde, tenzij sommige panelen in de schaduw liggen of van een ander merk zonnepanelen zijn.

Als de zonnepanelen dus in een string aan elkaar geschakeld zijn, wordt deze string gekoppeld aan de omvormer. Soms zijn er daken waarbij er meerdere strings zijn, dit is geen probleem. Bij string-omvormers kunnen meerdere string worden ingeplugd.

Micro-omvormer

Een micro-omvormer wordt in een andere situatie gebruikt dan de string-omvormer. De micro-omvormer wordt namelijk gebruikt als er géén sprake is van een string. De zonnepanelen liggen op verschillende dak hoogtes, er is sprake van schaduw of sommige zonnepanelen zijn van een ander merk: oftewel alle zonnepanelen leveren iets anders op. De oplossing hiervoor zijn micro-omvormers. Dit zijn kleine omvormers(micro) die geplaatst worden per paneel. Ieder paneel krijgt zijn eigen omvormertje, die direct achter het paneel op het dak wordt geplaatst. Het nadeel is wel dat er meer materiaal nodig is, waardoor micro-omvormers duurder zijn dan string-omvormers. Ook is er meer kans op storing door het grote aantal kabels.

Een omvormer is dus een simpel apparaat die ervoor zorgt dat de opgewekte energie door de zonnepanelen gebruikt kan worden in huis!