Waarschijnlijk hebben de meesten van ons er inmiddels wel over gehoord, de werkkostenregeling (WKR). Dit is de regeling die alle verschillende wetten en regels rondom de verscheidene vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers van organisaties bepaalt. In de werkkostenregeling worden deze allemaal gebundeld in een collectieve regeling. Dit zal voor de werkgever in eerste instantie veel extra papierwerk opleveren. Het is sinds 2011 mogelijk om gebruik te maken van de WKR, sinds 2015 is het ook echt verplicht geworden.
De regelgeving bestond tot 2011 tot een ontzettend groot spinnenweb van veel verschillende regels. Zo waren er bijvoorbeeld verschillende regels rondom het fietsplan, voor de bedrijfsfitness en voor de laptop en mobiele telefonie van de zaak. De werkgevers waren het die een verzoek hadden ingediend om de regelgeving toch te versoepelen. Het was minister De Jager die toen met de werkkostenregeling kwam. Vanaf dat moment mochten werkgevers nog maar 1,4% van de fiscale loonsom besteden aan de vergoedingen. Je kon ervoor kiezen om direct te participeren of toch nog volgens de oude voorwaarden verder te gaan.
In de loop van de tijd is er al aardig wat aangepast aan de WKR. De 1,4% pasten ze in 2013 al aan naar 1,5% omdat ze erachter kwamen dat 1,4% te laat was om alle uitgaven die ze moesten doen volledig te dekken. De bedoeling was het om de WKR van 2013 te verplichten, echter werd dit in april uitgesteld. Het werd in eerste instantie uitgesteld naar 2014 maar zou daarna zelfs nog uitgesteld worden naar het jaar 2015. Hierdoor hadden werkgevers weer een jaar langer de tijd om volledig te wennen aan de nieuwe regels.
Uiteindelijk kwam er meer informatie over de WKR in 2014, in juli om precies te zijn. De nieuwe staatssecretaris van Financiën was hier verantwoordelijk voor. Er is toen bepaald dat het percentage van de vrije ruimte weer naar moest dalen naar 1,2%. Het lijkt dan natuurlijk alsof ook de vrije ruimte kleiner wordt, echter blijkt dit niet zo te zijn. Er werden juist meer producten vrijgesteld van het WKR budget. Er bleef hierdoor meer over voor vergoedingen.
|
http://www.cbbs.nl/ |