Bloghopper
Image default
Vervoer en transport

Wat doet een shovelmachinist?

Een shovelmachinist is iemand die werkt met een grote machine die een shovel wordt genoemd. Deze machinist doet verschillende dingen, zoals grond verplaatsen en verschillende materialen laden en lossen. De shovel kan verschillende hulpstukken hebben, afhankelijk van het werk dat gedaan moet worden. Andere namen voor een shovel zijn een laadschop of grondverzetmachine. Soms wordt een shovelmachinist ook wel een machinist grondverzet genoemd, afhankelijk van het soort werk dat ze doen met de Knikmops minishovel. Een groot voordeel van shovels is dat ze heel wendbaar zijn omdat ze kunnen knikken. We vertellen je wat meer over shovel machinisten.

Grond verzetten

Een shovelmachinist kan ook gezien worden als iemand die met een machine werkt om grond te verzetten, maar dat is niet altijd het geval. Shovels worden namelijk voor verschillende dingen gebruikt, zoals op boerderijen, bij het aanleggen van straten of bij het bouwen van wegen. Er zijn grote shovels en kleine shovels, zoals bijvoorbeeld een Knikmops 100. Het model is afhankelijk van het werk dat gedaan moet worden. In de wegenbouw kan een shovel ook gebruikt worden om harde oppervlakken open te breken. Een shovel is dus een veelzijdige machine met veel verschillende toepassingen. Shovels worden ook veel gebruikt in de waterbouw en bij het voorbereiden van grote bouwplaatsen. Een minder bekende toepassing is het gebruik van shovels om sneeuw op te ruimen in de winter.

Welk diploma heeft een machinist nodig?

Als je shovelmachinist wilt worden, kun je verschillende opleidingen op mbo-niveau 3 volgen. De opleidingen Machinist Grondverzet en Machinist Grond en Wegenbouw zijn de beste keuzes, maar je kunt ook kiezen voor opleidingen zoals Machinist Wegenbouw en Machinist Sloopwerk. Naast een rijbewijs zijn er nog andere certificaten die je nodig hebt. Om met de shovel te mogen werken, moet je een shovel certificaat en/of een T-rijbewijs behalen. Daarnaast moet je ook een VCA-certificaat hebben. Met dit certificaat laat je zien dat je genoeg basiskennis hebt over veiligheid en het milieu.

Waar kun je aan de slag als machinist?

Als shovelmachinist kun je werken bij verschillende bedrijven in de grond en waterbouw. Deze bedrijven zijn bezig met verschillende projecten, zoals het aanleggen van wegen, werken aan rioleringen, bouwen in het water en het schoonmaken van de bodem. Ook bedrijven die afval verwerken en zand verhandelen, maken veel gebruik van shovels. In de grond en waterbouw werk je vaak samen met andere experts aan een project. Je collega’s kunnen bijvoorbeeld grondwerkers en stratenmakers zijn, afhankelijk van het soort werk dat wordt gedaan.