Bloghopper
Image default
Bedrijven

Waar moet je op letten bij het verduurzamen van je huis?

Het verduurzamen van je huis is natuurlijk altijd een goed idee. Het zorgt voor een lagere energierekening, het maakt je huis meer energieneutraal en al met al ben je gewoon een stuk milieuvriendelijker bezig, wat natuurlijk gewoon de bedoeling is. Maar waar begin je? Wat zijn de beste manieren om je huis duurzamer te maken, zodat je hier nog vele jaren plezier van zal hebben? We zetten een paar tips op een rij.

Subsidies helpen enorm
De overheid heeft subsidiepotjes beschikbaar gesteld voor mensen die hun huis graag willen verduurzamen. Dit betekent dat je een deel van de kosten die je maakt, kan terugkrijgen. Dit geldt overigens niet voor alle handelingen die je in je huis gaat uitvoeren en de overheid ziet graag dat je minstens twee verschillende acties gaat ondernemen. Dus een warmtepomp alleen is niet genoeg, je zal er iets bij moeten doen. Een warmtepomp en goed isolerende kunststof kozijnen kunnen dan weer wel op subsidie rekenen. Zorg ervoor dat je je goed inleest in deze regelingen, zodat je er altijd het maximale uit weet te halen. Subsidie bestaat niet voor niets en het is alleen maar fijn als je ervan kan profiteren.

Isoleer je muren
Goede isolatie is over het algemeen het meest laaghangende fruit als het gaat om het verduurzamen van je huis. Oudere huizen hebben vaak relatief dunne muren, waar de warmte niet makkelijk blijft hangen. Daarom is het een uitstekend idee om eerst na te gaan waar de isolatie het meeste zal helpen. Onzeker? Een bouwbedrijf kan je hier natuurlijk goed mee helpen. Met name gevelisolatie is een goed idee; de meeste koude komt immers van buiten en wie zijn gevel goed isoleert, houdt dit een stuk beter weg uit het huis. Goede gevelisolatie brengt een enorme inhaalslag als het gaat om het verduurzamen van je huis en het is niet eens zo ingewikkeld om te doen. Tel daarbij op dat het relatief goedkoop is en je hebt een uitstekend begin van je verduurzamingsproject.


Isoleer je vloeren en je dak
De vloer en het dak zijn de volgende onderdelen die goed te isoleren zijn. Immers; onder de vloer kan het ook flink koud zijn, wat je door het hele huis kan voelen. Optrekkende kou is in veel huizen echt een probleem en met goede vloerisolatie verhelp je dat probleem. Dakisolatie werkt op twee manieren: het houdt in de winter de warmte binnen, omdat warme lucht omhoog gaat, en in de zomer zorgt het ervoor dat er niet teveel warme lucht van buiten naar binnen komt. Goede dakisolatie is, net als vloerisolatie, de ideale manier om je huis het hele jaar door op een aangename temperatuur te houden.

Isolerende kozijnen
Koude lucht kan vaak gemakkelijk naar binnen langs oude kozijnen. Daarom zijn nieuwe kozijnen ook een prima investering. Wie zijn kozijnen vervangt door nieuwe varianten die goed isoleren, maakt ook flinke stappen. Een goed passend, goed isolerend kozijn is minstens zo’n goede toevoeging aan je huis als muur-, gevel-, vloer- of dakisolatie. En bedenk goed welke kozijnen je wilt vervangen. Ga je gelijk voor alle kozijnen? Of doe je het stap voor stap en vervang je eerst de kozijnen van de ruimtes waar je het meeste bent? Hoe dan ook: het zal de moeite meer dan waard zijn.