Bloghopper
Image default
Zorg

Stappen om je doelen te bereiken – wees niet bang om te falen

Oorspronkelijk schreef ik dit als ervaren life coach voor een vlog van een universiteit die werd opgenomen voor de studenten als onderdeel van hun welzijnsweek en toen ik nadacht over de inhoud, dacht ik, misschien moeten we dit allemaal wel eens horen.

Als het leven moeilijk wordt, is het makkelijk om onze doelen uit het oog te verliezen en het blaadje te worden dat van de ene plek naar de andere wordt gewaaid in de harde wind, nooit helemaal zeker waar het terecht zal komen of dat het ooit zal landen.

In staat zijn om te resetten, te reflecteren en objectief te kijken naar waar je bent aangekomen, kan voor sommigen een moeilijke taak zijn, vooral wanneer je druk bezig bent met je hoofd naar beneden en alleen maar probeert om elke dag door te komen. Maar als het moment daar is, als je meer ruimte hebt, dan is dat het moment om de basisprincipes door te nemen, om jezelf weer op het goede spoor te zetten om je doelen te bereiken.

Als we iets willen bereiken, hebben we vaak een idee, een visie over hoe dat eruit zou kunnen zien. Voor de dromers onder u is er misschien een grote visie die levensstijl of concrete doelen kan omvatten. Voor degenen onder u die meer gedetailleerd zijn, kan uw visie meer informatie bevatten over het wat en wanneer.

Welke manier je ook verkiest om doelen of ambities te bepalen, er zijn enkele belangrijke aspecten om ze waar te maken.

 

Het verschil kennen tussen uw strategieën en uw tactieken

Strategie is wat je doet om je doelen te bereiken middels een coach. Tactiek is de manier waarop u dat doet.

Bijvoorbeeld:

“Ik wil landschapsarchitect worden.”

Strategie – de nodige kwalificaties verwerven en ervaring opdoen in de sector.

Tactiek – voldoende studie- en revisietijd uittrekken om de kwalificaties te behalen en een deeltijdbaan in de sector vinden of er zelf een opzetten.

Je hebt beide nodig om het voor elkaar te krijgen.

 

Flexibel zijn

Het leven verloopt niet altijd volgens plan. Ideeën en visies lopen niet altijd zoals je verwacht dat ze zullen uitpakken. Als jongere heb je beperkte ervaring met de wereld en veel van je wereldkaart is tot voor kort ontworpen door de ervaringen van de mensen om je heen – en zij zijn natuurlijk niet jij.

Dus als u ontdekt dat uw wens om personal trainer te worden een niveau van biologie met zich meebrengt dat u ondanks al uw inspanningen niet helemaal kunt bevatten, dan is het misschien tijd om na te denken en te heroverwegen?

Of als je ontdekt dat de cursus die je volgt, of de baan die je gretig en vol spanning aanvaardt, niet helemaal is wat je verwachtte of wilde. Wees dan bereid om objectief naar je situatie te kijken en er iets aan te doen, als dat redelijk is.

Het kan zijn dat je iets moet volhouden en in dat geval is het het beste om de situatie te zien als ervaring, als informatie, als feedback.

 

Er bestaat niet zoiets als mislukking, alleen feedback

Wees niet bang om te falen, falen leert je meer over wat je wel en niet wilt van het leven dan succes ooit zal doen. Falen leert je om terug te veren, het leert je om veerkrachtig te zijn.

Er zijn een aantal belangrijke componenten van faalangst, hier zijn er een paar van:

Je bent een perfectionist die alleen dingen zal doen waar je zeker in zult slagen.

Het probleem met deze manier van zijn is dat je je potentieel enorm beperkt omdat je alleen bereid bent die dingen te doen die je succes zullen brengen. Het zuigt ook de vreugde uit het leven en maakt je in het algemeen een ongelooflijk moeilijk persoon om mee om te gaan omdat niemand anders aan je belachelijk hoge verwachtingen kan voldoen.

U bent een ontwijker – u stelt dingen uit tot de laatste minuut – en legt de verantwoordelijkheid altijd bij uw toekomstige zelf. U vermijdt de verantwoordelijkheid om de klus te klaren en komt dan meestal met allerlei excuses waarom u niet hebt gedaan wat u moest doen.

Het probleem met deze strategie is dat je je altijd in de steek gelaten voelt, je eigenwaarde krijgt een pak slaag telkens je vermijdt te doen wat je moet doen en je creëert ook een mentaliteit van ‘ik kan het niet’ of ‘ik ben nutteloos dus wat heeft het voor zin’.

Je denkt dat je niet goed genoeg bent (ook vaak de perfectionist) of als gevolg van het feit dat je kritiek hebt gekregen van de mensen om je heen, misschien is een volwassen ouder of leraar of iemand anders oneerlijk hard geweest in zijn commentaar over jou en heb je dat overgenomen. Of misschien vergelijk je jezelf ongunstig met anderen.

Het probleem hiermee is dat het zelfbeperkend is – er zullen altijd mensen zijn die beter zijn dan jij en er zullen altijd mensen zijn die veel slechter zijn dan jij. Het moment dat je jezelf met anderen vergelijkt is het moment dat je al je eigen prestaties schrapt, waardoor ze van nul en generlei waarde zijn.

Als je met bijna iedereen zou praten die een paar jaar heeft gewerkt, zouden de meesten zeggen dat ze niet doen wat ze dachten dat ze zouden doen toen ze van school of universiteit kwamen.

Ik heb 30 jaar in de administratie gewerkt – ik ben er goed in, maar het is niet wat ik het liefste doe. Ik ben nu psychotherapeut en coach, geef bijles en examineer ook andere studenten in mijn sector. Dit is waar ik van hou – dit is mijn Ikigai- dus wat is een Ikigai?

 

Ikigai – Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Ikigai is een Japans concept dat verwijst naar het hebben van een richting of doel in het leven, dat een gevoel van vervulling geeft aan een persoon, en waarnaar zij acties kunnen ondernemen, die hen voldoening en een gevoel van betekenis geven.

Ik gebruik dit in mijn coaching om mensen te helpen die zich op een kruispunt bevinden, om te bepalen welke richting ze uit kunnen gaan. De Ikigai is in wezen een Venn-diagram dat u toestaat om bepaalde elementen te ontdekken, die, als zij de consistentie hebben om in alle vier de secties op te duiken, uw Ikigai zijn:

Waar je goed in bent.
Wat je graag doet.
Waar je voor betaald kan worden.
Wat de wereld nodig heeft.
Door wat tijd te besteden aan het invullen van het Venn diagram kun je een doel identificeren om naar toe te werken om je een gevoel van doel te geven, van vervulling dat een lang en gelukkig leven kan creëren.

Wanneer je deze componenten op hun plaats zet en consequente stappen neemt om je doelen te bereiken, is succes bijna onvermijdelijk.