Bloghopper
Image default
Dienstverlening

Pro’s en Contra’s van rijlessen met een automaat

Voor veel mensen is het rijden met een auto een enorme opgave. Sommige mensen hebben het moeilijk om deze vaardigheid waarbij het evenwicht tussen versnelling, koppeling en gaspedaal dient gehandhaafd te worden, aan te leren. Rijlessen met een automaat bieden dan een goed alternatief om er toch mee te starten. Als je twijfelt over rijlessen met een automaat, vind je hier enkele pro’s en contra’s om je te helpen beslissen.

 

Voordelen van leren rijden met een automaat

Een dergelijke auto heeft slechts twee pedalen; daarom voelt een leerling bestuurder zich comfortabeler en zonder stress. Men hoeft geen versnellingen te schakelen omdat de wagen de versnelling kiest afhankelijk van de snelheid van de motor. Het biedt dus een leerervaring zonder stress en geeft uw vertrouwen een boost. De combinatie van koppeling, versnelling en gaspedaal kan de aandacht van de leerling bestuurder afleiden van het wegverkeer. Automobilisten die met een automaat rijden kunnen echter hun volle aandacht schenken aan wat er op de weg gaande is. Daarom hebben ze een goed gevoel voor verkeerssituaties, snelheidsbeoordeling en het nemen van beslissingen.

Zo’n wagen heeft ook z’n voordeel voor mensen die moeilijk iets aanleren of die lichamelijke beperkingen hebben. Het biedt mensen met leermoeilijkheden of fysieke beperkingen een goed middel om te leren rijden. Rijlessen met een automaat zijn praktisch voor mensen met autisme, dyslexie en dyspraxie. Ze moeten dus niet meteen de koppeling, de versnelling en het gaspedaal bedienen. Vandaar dat het leerproces minder ingewikkeld wordt.

Mensen met fysieke beperkingen worden belemmerd in hun bewegingen. Dergelijke personen kunnen met zo’n wagen rijden mits sommige aanpassingen. Het is ook een goed idee om te leren rijden met een automatische auto als je het moeilijk hebt om te slagen voor een test met een handgeschakelde auto.

 

Nadelen van het leren rijden met een automaat

Deze auto’s zijn heel duur. Als je eenmaal geslaagd ben voor het rijexamen in een automatische wagen, dien je ook zo’n wagen te kopen. Je mag immers niet met een handgeschakelde wagen rijden na het slagen in dit examen. Het zou ook moeilijk zijn om over te schakelen op een handgeschakelde auto, omdat uw rijervaring daarop niet is afgestemd. Bestuurders van handgeschakelde auto’s zijn vaardiger dan bestuurders van automatische auto’s. Iemand die handgeschakeld rijdt, kan beter reageren in elke ongunstige situatie. Het is ook gemakkelijker om met een handgeschakelde auto te rijden in de bergen en bij gladde wegsituaties. De handgeschakelde koppeling van een wagen maakt het gemakkelijker om een constante snelheid te houden in dergelijke omstandigheden. Je zou niet veel controle meer hebben over jouw automatische wagen op een steile bergpas. En bovendien kan je de wagen niet afremmen door de koppeling te gebruiken.

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om de juiste beslissing te nemen om te leren rijden. Met deze tips kan je eraan beginnen.

Mirjam Toet is gekend om het aanbieden van gemakkelijke rijlessen in Harderwijk. Hij besteedt zijn tijd aan het schrijven van artikelen over rijlessen om mensen te helpen.

 

 

 

 

http://rijschoolmt.nl