Bloghopper
Image default
Dienstverlening

Printen

Vroeger was het een hels karwij om documenten op papier te zetten, echter is dit in de afgelopen eeuw enorm verbeterd. De eerste verbetering was de typemachine, deze maakte het mogelijk om brieven, documenten en boeken te schrijven zonder een pen te gebruiken. Tegenwoordig hebben we een beeldscherm voor ons neus, deze is vaak verbonden met een printer die digitale documenten kan vertalen naar een analoog printje.

De ontwikkeling van de printer en de personal computer gaan hand in hand samen. In het begin leken de printers een beetje op digitale typemachines, ze waren erg log en zwaar. De eerste vaarianten op de markt gingen door het leven als wielprinter. Deze apparaten waren flinke units met een behoorlijk geluid. Een wiel met daarop letters stampte de inkt op het papier. De printers gaven een zeer hoge kwaliteit, het nadeel was echter dat het apparaat erg langzaam en zwaar was. Verder had het aardig wat ruimte nodig. Tegenwoordig zijn deze printers niet meer te verkrijgen maar alleen nog te vinden in musea.

De regeldrukkers is iets geavanceerder. Door een snel draaiende ketting met daarop letters spuugde met een snelheid van 4 a4-tjes per minuut documenten uit. Dit was voor die tijd een enorme snelheid. De snelheid was echter ook zijn nadeel, de kwaliteit was namelijk behoorlijk laag en zeker niet geschikt om foto’s of iets dergelijks af te drukken.

Moderner is de thermo transfer printer. Deze werkt met gekleurde was die wordt opgewarmd en vervolgens wordt aangebracht op papier. Deze manier van printen is zeer stil en zorgt voor lichtechte en watervaste afbeeldingen, het kan ook op andere materialen dan papier worden afgedrukt. Nadelen van dit type printers is dat het stroomverbruik erg hoog is, de kleuren gevoelig zijn voor UV straling, relatief duur is per print en ook erg langzaam is.

De continuous inkjet printer is een moderne printer die werkt met miniscule inktdruppels die op het papier worden gespoten. De printers zelf zijn goedkoop alleen de inkt is zeer duur, deze kost tot wel 1000 euro per liter.

http://www.kba-metronic.com/nl/codeer-systemen/inkjet-printers/