Bloghopper
Image default
Dienstverlening

Nee zeggen voor meer focus

Strategische focus betekent vaak nee zeggen tegen intrigerende projectaanvragen.

Een van de kortste woorden die je kunt zeggen, is ook de belangrijkste. Nee zeggen is kiezen. Om je mindset te veranderen van ‘ik moet’ naar ‘ik kies ervoor’ moet je nee zeggen tegen taken en activiteiten die niet op de goede weg zijn.

Nee zeggen is niet gemakkelijk

Er zijn veel redenen waarom nee zeggen moeilijk is. Misschien wil je geen kans missen. Je hebt misschien het gevoel dat je geen teamspeler bent. Het kan voelen alsof je niet aan iets leuks en interessants gaat werken. Maar om focus te bereiken, is nee zeggen vereist. Het kan moeilijk zijn om nee te zeggen tegen iemands idee of het verzoek van een groep aan je team. Als je nee zegt, voelt het alsof je iemand niet helpt.

Probeer in plaats daarvan ‘ja als’ te zeggen. In wezen, wat je doet, is voorwaarden stellen rond dat ja. Die voorwaarden kunnen dingen omvatten als: “Je moet me budget geven, je moet me tijd geven, of je moet me mensen geven om dit idee uit te voeren.”

Het kunnen afleidingen zijn

Ik had een baas die vol zat van ideeën. Hij kwam altijd naar me toe met nieuwe projectaanvragen. Veel van hen waren off-strategie. Het waren afleidingen. Ik zei altijd nee tegen ze omdat het voor mij duidelijk was dat ze niet strategisch waren. Na een paar maanden begon ik wat negatieve feedback van hem te krijgen. Hij zei: ‘Je hoeft alleen maar nee te zeggen, Mike. Niets is ooit positief met jou.’

Op dat moment ging ik over op het gedrag van zeggen: “Ja als.” Telkens als hij naar me toe kwam met een nieuw project, zei ik: “Dat is echt een geweldig idee. Ik doe het graag als je me zoveel budget of zoveel tijd geeft of als je me dat teamlid van dat team geeft om aan het project te komen werken.” Vaak zei hij: “Nou nee, ik geef je dat budget of die tijd of mensen niet.” En ik zei: “Nou, dan kan ik het idee niet nastreven.” Via consultancy trainingen hebben we hier flink in kunnen verbeteren. 

In wezen dwong ik hem nee te zeggen tegen het idee omdat het duidelijk was dat het idee niet groot genoeg of on- strategie genoeg om de juiste prioriteiten te stellen. Door de aanvrager te laten focussen, was ik positief en droeg ik bij aan het team, maar hield ik ook mijn focus.

Door nee te zeggen, blijven uw teamleden gefocust op hun kernverantwoordelijkheden. Als je nee zegt, moet je misschien een back-up maken en nee tegen ze zeggen. Het punt is, dat korte woordje is de sleutel om je team gefocust te houden op zijn strategische prioriteiten.

 

https://www.me-scan.nl