Bloghopper
Image default
Muziek

Muziek leren lezen wat voor jou?

Als muzikant bent je vast weleens in aanraking gekomen met het muziek leren lezen. Vaak wordt het lezen van muziek ook wel aangeduid met noten lezen. Het lezen van muziek heeft eigenlijk best veel overeenkomsten met het lezen van een boek. Alleen lees je nu geen woorden, maar noten. Deze noten worden in ‘notenschrift’ geschreven en komen te staan in het bladmuziek voor jou muziekinstrument. In dit artikel kom je de beginselen te weten van het noten leren lezen, zodat jij eens echt liedjes kunt gaan spelen door middel van het bladmuziek.

Noten versus tonen

Wat is eigenlijk het verschil tussen noten en tonen, want ze zijn toch niet hetzelfde? Dat klopt, noten zijn de symbolen op papier en tonen is hetgeen wat je daadwerkelijk hoort. Daarnaast worden de noten op de notenbalk geschreven. Als men spreekt over tonen worden vaak de stamtonen bedoeld. Deze tonen zijn de eerste zeven letters van het alfabet (A,B,C,D…).

Notenbalk met bijhorende lijnen

Zoals al duidelijk werd worden de noten op de notenbalk geschreven, maar wat is een notenbalk? Deze notenbalk bestaat uit verschillende lijnen en maten. Er zijn vijf lijnen waar de noten op of tussen worden geschreven. In sommige gevallen zijn de tonen zo hoog/laag, waardoor de noten buiten de notenbalk vallen. Het noten lezen wordt hierdoor erg lastig. Gelukkig is hiervoor een oplossing bedacht, namelijk de hulplijnen. Deze hulplijnen worden niet geheel geschreven, maar zijn eigenlijk korte streepjes welke boven of onder de notenbalk worden geschreven. De maten delen de notenbalk op in gelijke delen. Elke maat wordt gevuld met een aantal tonen op basis van de telwaarde.

Waarschijnlijk is het noten lezen nu iets duidelijker. Voor het echte werk kun je beter eens googelen op het zoekwoord ‘noten leren lezen’. Wellicht zal je websites tegenkomen, welke je kunnen voorzien van meer informatie.