Bloghopper
Image default
Auto’s en Motoren

Een goedkope autoverzekering afsluiten doe je met deze tips

De autoverzekering is één van de weinige verzekeringen die in Europa is terug te vinden op de lijst met wettelijk verplichte verzekeringen. Op het eerste zicht lijkt dat natuurlijk een beetje vervelend. Niemand wordt namelijk graag verplicht om een dergelijke verzekering af te sluiten. Dit niet in het minst omdat er uiteraard bepaalde kosten aan verbonden zijn. Het is mede omwille van deze reden dat mensen op zoek gaan naar een manier om een goedkope autoverzekering af te sluiten. Een goedkope autoverzekering afsluiten is in de praktijk mogelijk op verschillende manieren. Je zal hiervoor wel rekening moeten houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan moet je vooral even de onderstaande informatie raadplegen!

De goedkoopst mogelijke autoverzekering afsluiten is niet altijd mogelijk

Een goedkope autoverzekering afsluiten willen we natuurlijk allemaal. In de praktijk moet er echter vastgesteld worden dat het afsluiten van de meest goedkope autoverzekering niet altijd tot de mogelijkheden behoort. Dat kan het gevolg zijn van twee verschillende zaken, namelijk: 

  1. De mogelijke rijgeschiedenis van de bestuurder van het voertuig;

  2. De specificaties waar de auto in kwestie over beschikt; 

In eerste instantie is er dus de mogelijke (negatieve) rijgeschiedenis van de bestuurder die tevens ook de aanvrager van de autoverzekering is. Deze kan er reeds voor zorgen dat de basispremie van de verzekering hoger uitvalt in vergelijking met deze van andere personen. Dat is echter niet alles. Daarnaast wordt er namelijk ook gekeken naar de specificaties van het voertuig. Des te zwaarder het vermogen is van de auto, des te hoger prijs van de verzekering zal uitvallen. Ook hier dien je dus rekening mee te houden bij een goedkope autoverzekering afsluiten. 

De WA-verzekering, de meest voordelige autoverzekering op de markt

Bij een goedkope autoverzekering afsluiten denken we in de praktijk haast automatisch aan de WA-verzekering. Dit type autoverzekering is degene die bij wet verplicht is. Dit betekent dat iedereen die over een auto beschikt en deze in het verkeer wenst te brengen verplicht is om deze verzekering af te sluiten. De reden waarom deze autoverzekering zo voordelig is, is terug te vinden in het feit dat ze slechts over een zeer beperkt aantal dekkingen beschikt. Het is dan ook zo dat door deze verzekering enkel en alleen de schade wordt gedekt die wordt aangericht aan derden. 

Een goedkope autoverzekering afsluiten zoals de WA-verzekering lijkt in eerste instantie een goed idee, maar in de praktijk brengt het zeker ook de nodige nadelen met zich mee. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je op deze manier slechts beperkt bent verzekerd. Geen enkele vorm van schade aan derden is bijvoorbeeld gedekt. Dat is toch een vrij belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Wil je graag toch kunnen rekenen op iets uitgebreidere dekkingen? Dan zal je kunnen vaststellen dat kiezen voor de beperkte of volledige cascoverzekering interessanter kan zijn. Meer daarover lees je uiteraard nog hieronder op deze pagina.

Is een goedkope beperkt of volledige cascoverzekering dan niet mogelijk?

Is een goedkope autoverzekering afsluiten dan niet mogelijk wanneer je graag wil kunnen rekenen op de polisvoorwaarden van een beperkte of een volledige cascoverzekering? Toch wel. Alleen zal je kunnen vaststellen dat er dan net wat meer moeite voor moet worden gedaan. Het spreekt voor zich dat de prijs van deze autoverzekeringen wat hoger is gelegen in vergelijking met de wettelijk verplichte WA-variant. Dit gezegd hebbende bestaan er wel meerdere mogelijkheden om deze prijs te drukken. Zo hangt veel bijvoorbeeld af van de specificaties van het voertuig. Daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat je rekening zal willen houden met het eigen risico van de verzekering.

Waarom kiezen voor de beperkt cascoverzekering?

Wil je graag een goedkope autoverzekering afsluiten die toch ook op bepaalde manieren een dekking biedt voor zelf geleden schade aan je auto? Ook dat is mogelijk. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om te kijken in de richting van de beperkt cascoverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die dan wel geen dekking biedt voor zelf veroorzaakte eigen schade, maar wel andere dekkingen voorziet. Denk wat dit betreft concreet aan de volgende:

  • Een dekking bij een aanrijding met een wild dier; 

  • Schade veroorzaakt door een brand of een ontploffing; 

  • Schade als gevolg van een joyriding; 

  • Geleden verliezen door diefstal; 

  • Glasschade met inbegrip van een sterretje dat opduikt in de voorruit; 

Voor de beperkt cascoverzekering geldt dat ze op vlak van premie netjes tussen de WA-verzekering en de allrisk verzekering in is gelegen. Dit zorgt ervoor dat ze heel wat betaalbaarder is voor veel mensen in vergelijking met de complete volledige cascoverzekering. Voor heel wat mensen blijkt in de praktijk dan ook dat deze autoverzekering de meest geprefereerde is van allemaal.

Wat maakt de volledige cascoverzekering mogelijks interessant?

Een goedkope autoverzekering afsluiten lijkt helemaal een uitdaging te worden wanneer je graag wil kunnen rekenen op de polisvoorwaarden van de volledige cascoverzekering. Het klopt inderdaad dat de premie van dit type verzekering in de praktijk wat hoger is gelegen in vergelijking met de andere genoemde autoverzekeringen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je er een uitstekende dekking voor in de plaats krijgt.  Voor dit type autoverzekering geldt dan ook in de praktijk dat je bijvoorbeeld kan rekenen op een volwaardige dekking bij eigen schade. Dit zelfs wanneer deze schade zelf is veroorzaakt. Dit vergroot het risico voor de verzekeraar enigszins met een hogere premie als gevolg.

De volledige cascoverzekering biedt je dus met andere woorden best een aantal interessante voordelen. Toch is het altijd van belang om voor jezelf uit te maken of deze verzekering voor jou al dan niet interessant is. Heb je bijvoorbeeld een tweedehandse auto aangekocht en / of ben je iemand die slechts een zeer gering aantal kilometers op jaarbasis rijdt? Dan zal je kunnen vaststellen dat het afsluiten van de allrisk autoverzekering mogelijks niets is voor jou. Wanneer je een nieuwe en dure auto hebt aangekocht of je bijvoorbeeld heel veel kilometers aflegt per jaar wordt dat een ander verhaal. Dan is de allrisk mogelijks wel een interessante keuze.