Bloghopper
Image default
Auto’s en Motoren

Dashcam, Rusland, Azië, Miljoenen en dumpert.

Wat hebben deze woorden met elkaar gemeen? Dat zal ik je vertellen. Een dashcam is een compacte camera die je aan de binnenkant van de auto hangt. In Rusland en Azië rijden er al miljoenen mensen rond met dashcams in de auto en op dumpert zie je de welbekende filmpjes gemaakt door automobilisten die opmerkelijke crashes of situaties meemaken in het verkeer terwijl de dashcam alles filmt.

Wat doet een dashcam?

Leuke informatie natuurlijk maar een dashcam is eigenlijk heel handig om te hebben en ook in Nederland zijn dashcams steeds populairder. Wat doet een dashcam allemaal en wat heb je eraan als automobilist? De kleine compacte camera’s die continue de verkeerssituatie vastleggen op beeld worden omschreven als een betrouwbare ooggetuige. Bij een ongeluk of andere opmerkelijke gebeurtenis in het verkeer is er altijd een draaiende camera die de situatie heeft vastgelegd op beeld. Een dashcam bied dus al veel meer dan alleen leuk beeldmateriaal om op youtube te plaatsen. Het is echt handig om te gebruiken na een ongeval en te laten fungeren als betrouwbare ooggetuige tegennover de politie of verzekeringsmaatschappij. Met deze extra ooggetuige sta je altijd sterker in je schoenen.

Maar een dashcam is meer dan een extra ooggetuige bij een ongeluk. Rijden met een dashcam werkt preventief, leen jij je auto vaak uit aan je zoon of dochter? Die rijden denk ik nog net iets voorzichtiger nu ze weten dat jij de beelden terug kan kijken, voor werknemers die je op pad stuurt met een bus of auto geldt hetzelfde principe.

 

Wat voor soort dashcams zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten dashcams beschikbaar en in een onbekende markt met een relatief onbekend artikel kan dat veel keuzestress geven bij de consument. Welke dashcam is nu precies geschikt voor mij? Welke functie’s heb ik wel en niet nodig? Is de duurste dashcam dan ook gelijk de beste? Maakt het uit wat voor auto ik heb? En zo zijn er nog veel meer vragen die gelijk gesteld kunnen worden als iemand een dashcam wilt kopen. Er zijn zoals eerder gezegd veel soorten dashcams en afhankelijk van de eisen die jij stelt aan een ooggetuige kun je erachter komen wat je precies nodig hebt. Zo zijn er dashcams met ingebouwde Wi-Fi systemen, hiermee kun je bestandsoverdracht van de filmpjes naar bijvoorbeeld je laptop volledig automatiseren. Sommige dashcams uploaden dan automatisch de vastgelegde beelden naar je Wi-Fi router zodra je de oprit oprijdt en verbinding maakt met het netwerk.  Andere modellen hebben een ingebouwde GPS functie waarmee je de snelheid kunt weergeven op de beelden en achteraf kunt terugkijken waar er precies gereden is met de camera. Zo zijn er tal van functie’s die handig zijn om te gebruiken in een dashcam. De meeste dashcam webshops bieden dan ook verschillende mogelijkheden aan om hierin een goede keuze te maken.

 

Wat kost een dashcam?

Dashcams bestaan al langer dan je denkt maar zijn pas sinds een paar jaar beschikbaar voor de consument. Oorspronkelijk werden dashcams alleen gebruikt in overheidsvoertuigen, bijvoorbeeld politiewagens. Hiermee registreren ze de verkeerssituatie en hebben ze altijd bewijsmateriaal beschikbaar tegen een verdachte. Ze kunnen bijvoorbeeld duidelijk aantonen dat jij te hard reed, iemand geen voorrang verleende of door rood reed. Net zoals dat een particulier duidelijk bij de verzekering aan kan tonen dat de andere persoon bijvoorbeeld over haaientanden heen reed en jou dus voorrang had moeten verlenen ookal kwam hij/zij van rechts. Nu de prijzen van dashcams flink gedaald zijn is het product ook beschikbaar voor particulieren. De prijzen variëren sterk en ook dit is weer afhankelijk van het soort dashcam dat je besteld en de eisen die jij hebt. Op een van de grotere webshops in Nederland vind je verschillende prijsklasses die vanaf €30,- tot +€350,- gaan. Bij andere winkels bijvoorbeeld de halfords varieren ze van €60,- tot €300,-

 

Bijna niemand heeft toch een dashcam?


Dat is niet waar, het is zo dat het een opkomende markt is maar in verschillende grote landen wordt er al heel veel gebruik gemaakt van dashcams. In Amerika, Rusland en grote delen van Azië rijden al meer dan miljoenen bestuurders rond met een dashcam. Naar schatting reden er vorig jaar in Nederland honderdduizenden bestuurders rond met een dashcam. “Bijna niemand” is dus totaal niet waar en de kans is zelfs groot dat iemand in jou directe omgeving gebruik maakt van een dashcam. Steeds meer mensen beseffen het nut van een dashcam en het valt eigenlijk te vergelijken met elke grote uitvinding. We gaan even een stapje terug in de tijd om te laten zien wat ik bedoel.

 

Het verloop van een goede uitvinding

De eerste auto werd uitgevonden, heel mooi en gaaf maar iedereen dacht hetzelfde. “Dat ding op wielen is duur, onnodig en alleen voor de allerrijkste. Trouwens ik heb gewoon een paard waarom zou ik een auto nodig hebben?“ En hoe is het nu met de auto? Volgens mij is het relatief allang niet meer zo duur als vroeger, zeker niet onnodig en ook niet enkel weggelegd voor de allerrijksten. Hetzelfde geldt voor de mobiele telefoon. Toen deze net beschikbaar waren dacht niemand eraan om die te kopen. Waar is het uberhaupt voor nodig? Tegenwoordig heeft nagenoeg iedereen een mobiele telefoon vaak zelfs met internet.

 

Het verloop van de dashcam

Voor dashcams geld eigenlijk hetzelfde principe. Toen het net beschikbaar werd moesten de mensen nog even wennen om het nut er van in te zien en was het alleen beschikbaar voor een bepaalde groep, in dit geval de politie. Momenteel zijn andere landen al vele stappen verder en gebruikt bijna iedereen een dashcam. In Nederland begint deze trend zich ook te ontwikkelen en jaarlijks stijgen de verkopen hard. Verzekeringsmaatschappijen in andere landen spelen hier al slim op in door bijvoorbeeld een lagere premie te hanteren bij het gebruik van een dashcam. Dit scheelt de verzekeringen ook geld want er komen minder valse claims binnen.

 

Waarom een dashcam in Nederland aanbevolen wordt:

In Nederland zijn veel dingen goed geregeld. Op elke straathoek, in elke winkel en andere openbare plekken vind je een camera die veilig registreert wat er gebeurt. Later kan er dan altijd teruggekeken worden naar de beelden in geval van een incident. Op elke openbare plek gebeurt dit behalve op de weg, één van de openbare plekken waar juist het meeste gebeurt als we het over incidenten hebben. De enige camera’s die wel langs de weg staan zijn om te flitsen en daar zit je als bestuurder natuurlijk ook niet op te wachten, niet de juiste camera’s dus. Een dashcam wordt ook aanbevolen door experts omdat het een preventieve werking kan hebben op grootschalig niveau. In je directe omgeving kan je dit natuurlijk gemakkelijk merken. Als jou zoon de auto wilt lenen terwijl jij een dashcam hebt dan denkt hij wel even na voordat die stoer het gaspedaal flink intrapt. Dit levert jou niet alleen voordeel op maar ook de andere weggebruikers profiteren mee van het feit dat jij een dashcam hebt. Als elke bestuurder wat meer op zijn rijgedrag zou letten alsof er continue iemand meekijkt zouden er veel minder ongelukken gebeuren op de openbare weg.

Dit geldt natuurlijk niet alleen bij het uitlenen van de auto, je zult zelf ook voorzichtiger rijden wetende dat andere mensen ook een dashcam kunnen hebben en jij bij een klein foutje al aansprakelijk gesteld kunt worden, je let er dus voortaan goed op dat je geen fouten meer maakt. Het volgende punt waarom dashcams in Nederland aanbevolen zijn is het feit dat sommige mensen moedwillig ongelukken veroorzaken om eerder opgedane schade te kunnen verhalen bij de verzekeringsmaatschappij van een ander. Zonder getuigen wordt het een erg lastig verhaal om uit te leggen dat de andere partij express op jou inreed, met camerabeelden hoef je niks uit te leggen je laat de verzekeringsmaatschappij gewoon zelf bepalen aan de hand van de beelden.

In de titel van dit artikel vroegen we onszelf af wat de loshangende woorden met elkaar te maken hadden. In het slot van dit artikel doen we hetzelfde, ik ga er van uit dat je na het lezen van dit artikel genoeg weet over het nut van een dashcam om zelf in te kunnen vullen wat Dashcams, veiligheid, Nederland, preventief en bewijsmateriaal met elkaar de maken hebben.

http://www.boardcamera.nl