Bloghopper
Image default
Meubels

Welk aantal stoelen past bij jouw eettafel?

Wanneer je nieuwe eetstoelen of draaistoelen aanschaft voor je eetruimte, komt vaak de vraag op: hoeveel stoelen passen er rond mijn eettafel? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de tafel en het ontwerp van de stoelen. In dit blog van O-form.nl leggen we uit hoe je het juiste aantal stoelen kunt bepalen dat zowel comfortabel als esthetisch past bij jouw tafel.

De afmetingen van je eettafel

Voordat je stoelen gaat kiezen, is het belangrijk om de afmetingen van je eettafel te kennen. Een eenvoudige manier om te bepalen hoeveel stoelen rond je tafel passen, is door de lengte en breedte van je tafel te meten. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Voor een tafel van 80 cm breed: Over het algemeen passen er aan elke zijde twee stoelen, wat betekent dat een tafel van 160 cm lang comfortabel plaats biedt aan vier stoelen.
 • Voor een tafel van 90 tot 100 cm breed: Je kunt hier iets meer ruimte verwachten, waardoor er vaak drie stoelen langs elke lange zijde van een tafel van 180 cm kunnen staan.

Het kiezen van het juiste type stoel

Bij O-form.nl begrijpen we dat de keuze voor een bepaald type stoel zowel afhangt van de stijl als van het comfort. Draaistoelen kunnen bijvoorbeeld meer ruimte innemen dan gewone eetstoelen. Hier zijn een paar tips voor het kiezen van de juiste stoelen:

 • Eetstoelen: Deze zijn vaak compacter en kunnen dichter bij elkaar geplaatst worden. Ideaal voor kleinere ruimtes.
 • Draaistoelen: Bieden extra comfort en gemak, maar houd er rekening mee dat ze mogelijk meer ruimte rond de tafel vereisen voor de draaifunctie.

Ruimte en comfort

Comfort is cruciaal bij het inrichten van je eethoek. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met het aantal stoelen, maar ook met de beschikbare ruimte:

 • Tussen de stoelen: Idealiter laat je ongeveer 20 tot 30 cm tussen de stoelen om voldoende persoonlijke ruimte te garanderen.
 • Achter de stoelen: Zorg voor minimaal 70 cm ruimte achter de stoelen zodat men gemakkelijk kan zitten en opstaan zonder belemmeringen.

Stijl en uitstraling

Het aantal stoelen moet ook passen bij de algehele stijl en uitstraling van je eetruimte. Bij O-form.nl vinden we dat functionaliteit hand in hand moet gaan met stijl. Denk bij het kiezen van stoelen aan de volgende aspecten:

 • Materiaal en kleur: Deze moeten passen bij de rest van je interieur.
 • Design: Moderne, strakke lijnen of juist klassieke, sierlijke vormen? Het design speelt een belangrijke rol in hoe de ruimte aanvoelt.

Praktische tips voor de aanschaf

Hier zijn enkele praktische tips van O-form.nl voor het kiezen van de juiste stoelen voor jouw eettafel:

 • Meet altijd je ruimte op: Voorkom verrassingen door de afmetingen van zowel je tafel als de beschikbare ruimte nauwkeurig te meten.
 • Probeer de stoelen uit: Als het mogelijk is, probeer de stoelen dan uit bij een showroom om het comfort zelf te ervaren.
 • Mix en match: Durf te variëren met verschillende stoelen voor een speels effect, zolang het past binnen de stijl van je interieur.

Conclusie

Het kiezen van het juiste aantal eetstoelen of draaistoelen voor je eettafel hoeft geen uitdaging te zijn. Met deze tips van O-form.nl kun je een comfortabele, stijlvolle en functionele eethoek creëren die perfect past bij je levensstijl en interieur.