Bloghopper
Image default
Aanbiedingen

Waarop u moet letten bij kattenbakvulling

Waarop u moet letten bij kattenbakvulling

Elke kattenouder weet dat de verkeerde kattenbakvulling een groot probleem kan zijn. Ten eerste zijn katten kieskeurig over hun badkamer, wat redelijk is – kattenbakvulling die niet geschikt is voor uw harige vriend kan leiden tot ongelukjes en slecht kattenbakgedrag. U wilt ook een optie die u gemakkelijk kunt opscheppen, die niet overal in huis terechtkomt en die geurtjes vermindert. Het is ook goed om rekening te houden met het materiaal van de kattenbak en of het wel of niet klontert.

Materiaal

Tegenwoordig wordt kattenbakvulling meestal gemaakt van bentonietklei, een klonterende formule die lijkt op kleine steentjes. Er zijn echter ook ouderwetse Fuller’s earth, oftewel niet-klonterende kattenbakvulling, en silicagel en natuurlijke kattenbakvulling. Bentonietklei strooisels zijn populair omdat ze gemakkelijk op te scheppen zijn en geuren tegengaan, maar er zijn wat milieuproblemen met dit materiaal, deels omdat het niet biologisch afbreekbaar is. Natuurlijke kattenbakken zijn milieuvriendelijker, maar sommige zijn minder effectief in het maskeren van geuren.

Klonteren

Bentonietklei staat bekend als “klonterende” kattenbakvulling, omdat natte deeltjes aan elkaar kleven, waardoor ze gemakkelijk uit te scheppen zijn. Anderzijds klonteren Fuller’s Earth en natuurlijke kattenbakvulling niet, wat betekent dat u de kattenbakvulling vaker moet vervangen. Er zijn ook silicagelstrooisels, die vocht absorberen in hun korrels, zodat u alleen vast afval hoeft op te scheppen.

Geurbestrijdend

Als uw kattenbak op een weinig belopen plek staat, vindt u het misschien niet erg als hij een beetje stinkt. Maar als de badkamer van uw kat zich in een centrale ruimte van uw huis bevindt, kunt u beter kiezen voor een kattenbakvulling met geurbestrijdende ingrediënten om de geur te neutraliseren of te maskeren.

Hoeveel keer per dag gebruikt een kat normaal gesproken de kattenbak?

Gemiddeld plassen katten twee tot vier keer per dag, maar dit kan per kat verschillen. Door de kattenbakken minstens één keer per dag schoon te maken, kunnen verzorgers vaststellen of er een verandering is in de frequentie, wat kan wijzen op een gezondheidsprobleem.

Gewoonlijk poepen katten één tot twee keer per dag, maar ook dit kan per kat verschillen. Net als bij het plassen kunnen plotselinge veranderingen in de frequentie wijzen op een gezondheidsprobleem.

Welke grootte en hoeveel kattenbakken heb ik nodig?

Een kattenbak moet minstens 1,5 keer zo groot zijn als de lengte van een kat, groot genoeg voor hen om comfortabel te krabben en hun afval te begraven. De standaard vuistregel is één kattenbak per kat plus één extra, idealiter één op elke verdieping van een huis. Een huis met meerdere katten kan echter volstaan met minder extra grote kattenbakken, zolang ze tenminste twee keer per dag worden schoongemaakt.

Bestaat er stofvrije kattenbakvulling?

Stoffige natuur- en kleikorrels kunnen problematisch zijn voor zowel kat als mens. Stof kan gevoelige katten, vooral die met allergieën of ademhalingsproblemen zoals astma, doen hoesten, niezen of piepen tijdens of na het gebruik van de kattenbakvulling. Hetzelfde effect kan optreden bij mensen bij het vullen of opscheppen van de bak. Hoewel geen enkel strooisel volledig stofvrij is, is de kans op onbedoelde effecten op de luchtwegen kleiner bij strooisels die zeer weinig stof produceren.