Bloghopper
Image default
Auto’s en Motoren

Voorkom bijtelling met ritregistratie

Ondernemers met een auto van de zaak kunnen ervoor kiezen de zakelijke auto ook privé te gebruiken. De fiscus ziet dit echter wel als loon en dus moet er belasting over betaald worden. Dit wordt gezien als de bijtelling. De bijtelling in 2021 bedraagt 22 procent over de cataloguswaarde van de auto. Het is ook mogelijk om de bijtelling te voorkomen. Wanneer je een sluitende ritregistratie bijhoudt en daarmee kunt aantonen dat er op jaarbasis maximaal 500 kilometer privé met de auto van de zaak is gereden, hoeft er geen bijtelling betaald te worden.

 

Variabele bijtelling

Kiezen voor bijtelling is dus alleen voordelig als er veel privé gereden wordt met de auto. Voor de fiscus maakt het namelijk niet uit of je 600 of 6.000 km privé per jaar rijdt: de bijtelling blijft 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. In de toekomst komt daar misschien verandering in. Steeds vaker wordt er gesproken over een ‘variabele bijtelling’, waarbij er wordt betaald naar gebruik. Wordt de auto van de zaak veel voor privéritten gebruikt, wordt er aanzienlijk meer aan bijtelling betaald dan wanneer de zakelijke auto nauwelijks privé gebruikt wordt.

Ritregistratie

Liever helemaal geen bijtelling betalen. Door een sluitende rittenregistratie bij te houden kunt u het aantonen wanneer er op jaarbasis niet meer dan 500 km privé met de zakelijke auto is gereden. De ritregistratie is het bewijsstuk wanneer de fiscus vraagt om verantwoording. Het bijhouden van de rittenregistratie kan met pen en papier, maar dat neemt veel tijd in beslag en het risico op fouten is groot. Veel gemakkelijker is om de rittenregistratie bij te houden met behulp van een ritregistratiesysteem. Hiermee bent u verzekerd  van een sluitende rittenregistratie die voldoet aan alle eisen die de Belastingdienst stelt aan het bijhouden van een sluitende ritregistratie. 

https://www.trackjackeurope.com/rittenregistratie/