Bloghopper
Image default
Bedrijven

Tuinfeest in de herfst: 5 tips en tricks voor een onvergetelijk feest

Als het steeds vroeger donker wordt en een koude wind om het huis fluit, komt men in de verleiding om zich in het huis terug te trekken. Maar het is nog te vroeg – want de tuin heeft in de herfst veel te bieden: kleurrijk blad, sappig herfstfruit, gouden avondlicht en nog veel meer. Vier deze tijd van het jaar dus uitgebreid en organiseer een herfsttuinfeest! Halloween, Thanksgiving of Oktoberfest – er zijn genoeg gelegenheden om het in de herfst te vieren. Met deze 5 tips wordt je herfstfeest het perfecte evenement waar al je vrienden met plezier aan terug zullen denken.

Het allereerste wat belangrijk is, zijn natuurlijk comfortabele tuinstoelen, een grote tuinbank, of een loungeset.

Sfeervolle verlichting tegen de herfstschemering

Met het begin van de herfst op 23 september is het zover: de dagen zijn nu korter dan de nachten en de donkere uren nemen toe. Zie dit als een kans voor je tuinfeest en tover magische sferen met de juiste verlichting. De klassieker onder de herfstlampjes is zeker de lantaarn: als je kinderen hebt, kun je er mooie papieren lantaarns mee maken en ze verlichten met een elektrisch theelichtje. Lantaarns gekocht bij de bouwmarkt zijn praktischer en stabieler, waar er ook grote tuinlantaarns zijn die op de grond kunnen worden geplaatst. Hiermee kunt u het tuinpad of de entree prachtig decoreren. Lichtkettingen in de bomen of slingers gemaakt van lantaarns zijn bijzonder magisch. Tuinfakkels zorgen voor een rustieke, landelijke sfeer, maar je moet ze altijd in de gaten houden. Je kunt het wat meer ontspannen benaderen met kleine theelichtjes in versierde stenen potten. En voor iedereen die een eng Halloweenfeest plant, zijn uitgeholde pompoenen met kaarsjes natuurlijk een must.

Weersverandering – geen probleem met een tent of tuinhuisje!

Vang in het beste geval een nazomer met een helderblauwe lucht en een perfect uitzicht voor het herfstfeest. Helaas kan dit niet worden aangenomen, want vanaf september neemt de kans op regen en stormen toe. Om het tuinfeest toch te laten oprijzen als de draak in de herfstwind, moet je een weerbestendige alternatieve locatie plannen. Voor kleinere feesten kan bijvoorbeeld een leegstaand tuinhuisje of een garage met wat aankleding worden omgebouwd tot een ideale feestlocatie. Als er meer dan 20 gasten zijn, zal het hier waarschijnlijk snel krap worden. In dit geval zijn alle soorten waterdichte tenten geschikt om feestvierders en etenswaren te beschermen tegen nat worden. Een partytent of paviljoen is snel op te zetten en maakt een ongestoord feest ondanks slecht weer mogelijk.

Gezellige warmte

Naast mogelijk regenachtig weer, moet je natuurlijk voorbereid zijn op koudere temperaturen in oktober en november. Met de juiste voorbereiding doen deze echter niets af aan de herfstfeeststemming. Zorg gewoon voor behaaglijke warmte met mobiele kachels en dekens, zodat geen van uw gasten hoeft te rillen. Elektrische warmtestralers of terrasverwarmers, zoals die bekend zijn van de kerstmarkt, zijn erg populair. Deze apparaten zijn vaak tegen een kleine vergoeding te leen bij bouwmarkten en na het feest weer in te leveren. Een open haard zorgt ook voor extra comfort: als het kan steek je een kampvuur aan en zet je rondom banken. Boven het vuur kunnen worstjes, stokbrood of marshmallows worden gegrild. Als iemand een gitaar tevoorschijn haalt en oude liedjes begint, is de kampvuurromantiek perfect! Als het kampvuur te riskant voor je is, kun je het vuur in een grote ton aansteken – of je kunt kleinere vuurpotten gebruiken.

Hartige gerechten – omdat koele lucht je eetlust opwekt

Bij een geslaagd feest horen natuurlijk ook culinaire hoogstandjes! Vertrouw op hartig, rijk voedsel: van koele lucht krijg je honger, dus het eten kan wat steviger zijn. Gerechten en snacks met seizoensgroenten en -fruit zijn bij uitstek geschikt: de herfst is de oogsttijd en nu is het tijd om te genieten van de natuur aan de rijk gedekte tafel. Recepten met kastanjes of pompoen zijn de klassiekers. Nog enkele ideeën over wat u uw gasten kunt serveren op het herfstfeest:

  • Hartige soepen: goulashsoep, pompoensoep of linzensoep
  • Eten in Oktoberfest-stijl: pretzels met obazda, witte worstjes met zoete mosterd
  • Hartige champignongerechten
  • Bak de kastanjes
  • Wildburger met aardappelpartjes
  • Amerikaanse pompoentaart
  • Quiche met aardappelen, pompoen en champignons
  • Gebakken aardappelen uit de vuurpot
  • Gedekte pruimen- of appeltaart