Bloghopper
Image default
Particuliere dienstverlening

Theorie examen doen?

Het theorie examen, de eerste stap als je je rijbewijs wilt gaan halen. Veel mensen denken altijd vooraf dat het theorie examen moeilijk is. Het zijn wel veel regels met betrekking tot voorrang, hoe het zit met trams, met onverharde wegen, et cetera, et cetera. Bijvoorbeeld ook dat rechtdoor op dezelfde weg voor gaat. Een heleboel regels die je uit je hoofd moet leren… Wat wij bij onze rijschool ook belangrijk vinden aan het examen is het onderdeel “gevaarherkenning”.

Theorie examen: 2 onderdelen “Theorie” & “Gevaarherkenning”

Zoals je wellicht al weet, bestaat het examen uit twee onderdelen, het echte theoriegedeelte en de gevaarherkenning.

De theorie bestaat uit veertig vragen, die je moet beantwoorden met “ja of nee”, “a b c” of zelfs een open vraag waar je een getal dient in te vullen. Van deze veertig vragen moet je er vijfendertig goed hebben. Slechts vijf vragen, je kunt dus wel zeggen dat dit onderdeel pittig kan zijn. De antwoorden voor deze veertig vragen zijn allemaal te leren uit de theorie boekje.

Het tweede gedeelte van het examen is niet iets wat je zomaar uit je hoofd leert. Hierbij gaat het om de gevaarherkenning in de auto. Een stukje inzicht dat je moet hebben om veilig door het verkeer te gaan. Dit onderdeel bestaat uit vijfentwintig vragen, die je dient te beantwoorden met “remmen”, “gaspedaal los” of “niks doen”. Van deze vijfentwintig vragen moet je er dertien goed hebben.

Voortdurend bezig met verschillende situaties

Tijdens het autorijden ben je continue bezig met verschillende situaties in het verkeer. Het nadenken over je handelingen en het (correct) uitvoeren van deze handelingen worden ook wel de taakprocessen genoemd. Een Taakproces bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Waarnemen
  • Voorspellen
  • Evalueren
  • Beslissen
  • Handelen

In een volgend bericht zullen wij verder in gaan op deze verschillende onderdelen. Ook zullen wij je dan een aantal gevaren in het verkeer aangeven, die wij als autorijschool (vaak) voor zien komen.

http://www.henknoordzij.nl/autorijschool-zoetermeer/