Bloghopper
Image default
Bedrijven

Plastic of kartonnen koffiebekers? De voordelen en nadelen op een rij.

Veel koffietentjes serveren hun koffie tegenwoordig in kartonnen bekers. Over het algemeen hebben kartonnen bekers een duurzamer en milieuvriendelijker image dan plastic bekers. Maar is dit terecht? En in welke bekers smaakt je dagelijkse bakje pleur nu het beste? Wij zetten de voordelen en nadelen voor je op een rij.

Plastic bekers

Plastic bekers hebben een slecht image als het gaat om duurzaamheid. Dit is niet altijd terecht. Plastic bekers zijn namelijk goed te recyclen. Daarvoor moeten de bekers wel gescheiden worden van het restafval. Dit wordt niet altijd gedaan. In dit geval zijn de bekers een stuk minder milieuvriendelijk.

Daarnaast bestaan er ook bekers van biologisch afbreekbaar plastic. Deze bekers zijn ook al een stuk milieuvriendelijker. Een groot voordeel van de plastic bekers is dat ze vaak goedkoper zijn dan de kartonnen bekers. Ook kun je de plastic bekers bedrukken met en logo of tekst zodat je verbruiksartikelen ook bijdragen aan het vergroten van je naamsbekendheid en een professionele uitstraling.

Kartonnen bekers

Zoals al eerder gezegd zijn kartonnen bekers niet altijd duurzamer. Wel zijn veel mensen van mening dat kartonnen bekers geschikter zijn voor warme dranken. Door de dikke randen blijft de koffie (of ander warme drank) langer warm en brand je je handen minder snel. Vooral bij de dubbelwandige kartonnen bekers is dit het geval. Toch zijn de kartonnen bekers vaak duurder dan de plastieken bekers. Net als plastic bekers kun je de kartonnen bekers bedrukken met een eigen logo of tekst.

Conclusie

Doordat de plastic bekers kunnen worden gerecycled of duurzaam worden geproduceerd is het niet direct een minder duurzame optie; mits er de mogelijkheid is de beker te scheiden van het restafval. Daarom kun je de keuze beter maken op basis van ander factoren als prijs en gebruiksvriendelijkheid.